03 de febrer 2020

Trobada de la Comunitat del mes de gener: com ser una parròquia EcoSolidària


El dia de Sant Ildefons es va fer pública la memòria d’activitats de 2019 de la comunitat Sant Ildefons, en l’apartat de les prioritats de la comunitat és pot llegir: El Consell pastoral de la nostra comunitat ha fitxat com a prioritats durant aquest curs, la reflexió i aplicació de l’ensenyament de l’encíclica del papa Francesc Laudato si, on mostra les obligacions que tenim com a creients i ciutadans per fer possible un planeta sostenible. Aquesta prioritat la farem seguint els criteris i orientacions que ens dona Justícia i Pau de Barcelona.

Una de les activitats que s’han programat per dur a terme aquesta prioritat són les dues trobades de la comunitat (la del mes de novembre , i la del mes de gener) al voltant de la pregunta Com podem ser una parròquia EcoSolidària? L’objectiu d’aquestes conferències ha estat que Justícia i Pau de Barcelona, entitat promotora de la xarxa de parròquies ecosolidàries, ens orientés perquè la nostra comunitat apliqui els ensenyaments de l’encíclica Laudato si del papa Francesc. Cal agrair les exposicions de Maria Bargalló, vicepresidenta de Justícia i Pau, i responsable d’aquesta àrea de l’entitat, i de Mn. Josep M. Fisa, delegat episcopal a Justícia i Pau.

En la trobada del mes de novembre se’ns va explicar el contingut de l’encíclica Laudato si. A la d’aquest mes els ponents intentaren aterrar i oferiren pistes per poder concretar aquesta prioritat en algunes accions.

Apuntarem alguns dels suggeriments que es feren. Sota l’apartat de Una nova mirada: el primer que cal fer és una feina de divulgació de l’encíclica Laudato si. L’escrit del Papa, parla dels reptes ambientals, del que significa la Creació i de la missió encomanada a la humanitat des del principi: tenir cura de l’obra de Déu. També planteja la relació entre crisi ambiental i crisi social. Les trobades que comentem i els mateixos escrits del Full, són ja petits agents de sensibilització. Hem de continuar parlant-ne a la catequesi, també cal demanar la implicació de l’esplai i de l’escoltisme.

No podem deixar de banda l’espiritualitat ecosocial, si bé l’encíclica conté un apartat dedicat íntegrament a l’espiritualitat (capítol sisè), tanmateix en tot l’escrit hi ha un rerefons de forta espiritualitat, que ens ajuda a contemplar el do gratuït de la Creació, la Terra com a casa comuna, i també, el que comporta viure la fraternitat universal. Una espiritualitat ecològica que significa fer una opció pels més febles i empobrits, i també viure una llibertat alliberadora. Nosaltres hem fet aquest Advent una pregària demanant l’ajut de l’Esperit, per viure la nostra vida cristiana des d’aquesta perspectiva. També, hem pregat per la sostenibilitat de la Terra a les pregàries dels fidels. I ho hem fet de forma molt particular a les misses dominicals celebrades aquest Advent a la nostra comunitat.

La intenció d’aquesta proposta de ser una comunitat EcoSolidària, és ajudar-nos mútuament a viure una conversió, que ens encamini a transformar els nostres hàbits de vida, els nostres costums, que ens porti a gestionar millor els nostres residus i a fer un consum responsable de l’aigua, i un llarg etc. Això és un nou estil de vida.

L’interès del Consell Pastoral, en presentar aquesta proposta de ser comunitat EcoSolidària, és que ens la fem nostra, de tots i totes, i que emprenguem accions, preguem i pressionem la societat i les institucions, tant civils com eclesials, perquè es comprometin a deixar un món habitable a les generacions que venen.