02 de setembre 2019

Setembre

Per a molts avui acaben les vacances, per a d’altres tot just comencen, i d’altres, que potser tenim molt a prop, no han disposat ni tan sols d’uns pocs dies per sortir del seu deficient estat. Hi ha moltes raons que ho condicionen, però per sobre de tot l’atur, la pobresa i la malaltia són les causes més freqüents. Fins i tot alguns dels qui sí que hem fet vacances ens hem vist atrapats per episodis feridors de causes molt diverses que no respecten el calendari per aparèixer en el moment menys pensat.

Continuem tenint presos polítics en presó preventiva des de fa dos anys per delictes que no han comés i exiliats per la mateixa raó. Estem a l’espera de la sentència del judici a què van ser sotmesos; l’absolució és l’única resposta acceptable. No obstant això no podem ser massa optimistes i hem d’estar preparats per una sentència condemnatòria. Els nostres governants i entitats cíviques estudien la resposta que haurà de donar el poble de Catalunya en cas que es confirmi aquest supòsit.

El problema de les migracions no cessa. És de lloar la iniciativa de l’església de Santa Anna d’acollir “menes” i donar-los aixopluc al temple.

Les ONGs tenen molts impediments i dificultats per rescatar vides al mar. Se’ls prohibeix actuar amb amenaces de multes, detencions i presó, i els costa molt ser acollits en ports europeus.

La violència de gènere no cessa; casos continuats de dones assassinades a mans d’indesitjables que es creuen amos de les seves vides amb dret a menystenir-les i maltractar-les de forma denigrant. Les xifres són altament preocupants.

I a més el fenomen de les violacions de dones en grup. Fenomen que sembla nou perquè ara es coneix i se’n parla, però no ho és, perquè actualment les dones s’atreveixen a denunciar-los amb la qual cosa el delicte es fa més visible i posa en evidència la brutalitat d’un masclisme ferotge.

A casa nostra tenim per davant un nou curs, i tot i que encara és d’hora podem dir que la maquinària ja s’està posant en marxa. Aviat hi haurà la primera reunió del Consell Pastoral renovat amb la incorporació de quatre nous membres, que fixaran el rumb del curs valorant-ne les prioritats.

Possiblement la setmana que ve podrem anunciar les dates dels dies d’inscripció a la Catequesi d’infants així com el calendari de la Catequesi familiar per a tot el curs.

També començaran aviat les inscripcions per a l’Agrupament Escolta Joan Maragall i per a l’Esplai Sant Ildefons, després d’haver assolit amb èxit els campaments d’estiu amb els quals van tancar les seves activitats el curs passat.

Disposem-nos, doncs, a ser actius dins la comunitat, per dur a bon terme el nou curs.

Josep Maria Lari