31 d’agost 2019

Reflexions a la Paraula de Déu

Jesús era agosarat i no es tallava a l’hora de posar preguntes que de vegades eren de difícil resposta. Aquesta vegada en un entorn de festa i de convidats a casa d’un dels principals dels fariseus va preguntar a aquells homes abans de dinar, com qui no vol la cosa: és permès o no de curar en dissabte?

Allí hi havia mestres de la llei i fariseus que van callar per no comprometre’s. Tots tenien por de quedar malament davant dels altres personatges importants i no es volien manifestar. Però Jesús s’hi encarà: No trauríeu del pou el vostre fill perquè era dissabte? Ni tan sol el vostre bou si hi hagués caigut? Els convidats callaven... és clar que sabien la resposta però davant de la concurrència no volien dir què pensaven. Ells eren bons complidors de la llei!

A més Jesús que els tenia al davant havia vist com els convidats havien triat els primers llocs i s’hi havien assegut. I els va dir: si et conviden a unes noces no seguis mai als primers llocs, no sigui que l’amo que t’ha convidat no vingui fins a tu i davant de tothom et digui : “cedeix-li el teu lloc. És més important que tu”, fent-te passar vergonya davant de tots els convidats. És una recomanació plena de sentit comú.

Jesús amb aquestes paraules ens invita a trencar les lleis establertes per més tradicionals i esteses que siguin, en el cas que siguin injustes. Treure el fill d’un pou és primer que seguir la llei al peu de la lletra, que ho prohibia perquè era dissabte. Jesús no és inhumà, té un cor matern i no pot permetre que un fill es faci mal per una caiguda estúpida i per una llei encara més estúpida.

Jesús demostra que té el cap ben posat i que ordena les coses amb criteri intel·ligent. Moltes vegades s’han fet disbarats per no trencar algunes coses: lleis obsoletes, costums aberrants, malentesos, mentre que Jesús té el cap ben posat i no deixa que el seu criteri quedi diluït per coses que no tenen importància. Podríem posar exemples ben actuals que son al cap de tothom.

Sefa Amell