09 de juny 2019

Reflexions a la Paraula de Déu

Pentecosta

Molts jueus havien peregrinat a Jerusalem per celebrar la festa de la Pentecosta. Cinquanta dies desprès de celebrar la pasqua jueva, els israelites donaven gràcies a Déu pels dons rebuts de la terra, i també recordaven l'Aliança que Déu establí en el Sinaí, per mitjà de Moisès, amb Israel. Els Apòstols durant aquella diada es trobaven reunits tots junts en una mateixa sala, encara estaven atemorits, tenien por, ja no tenien el Senyor físicament enmig d'ells, eren conscients que havien de ser testimonis de la Resurrecció, però no tenien esma, estaven plens de dubtes, eren homes de poc esperit.

L'Evangelista Lluc, gran narrador, ens explica amb imatge poètiques i suggerents, el fet extraordinari. De sobte vent i foc, inundaren la casa, i aquells homes reberen l'Esperit Sant. Ja no eren pobres d'esperit, sinó plens de l'Esperit Sant. A partir d'aquell moment tot canvià. De porucs, passaren a ser agosarats, de muts a testimoniar amb veu alta que el Crucificat havia ressuscitat. I com si això fos poc, es produí un altre prodigi, tots els forasters que havien anat a Jerusalem, els sentia parlar en la seva pròpia llengua.

L' Aliança del Sinaí, quedava substituïda per l'Aliança nova, una aliança per tots els homes, de qualsevol llengua, poble o condició social. El gran do que es rebia ja no eren els fruits de la terra, ara el do que Déu donà a tothom és l'Esperit Sant. En la Pentecosta es compleix el que Jesús els havia dit en el darrer sopar, " us enviaré, el Defensor, l'Esperit Sant".

Pentecosta, festa de l'Esperit Sant, l'Esperit de llibertat, l'esperit que reconeix la diversitat, l'esperit que capgira la por amb la gosadia, l'esperit que com el vent ho remou tot, que com el foc il•lumina, i ens dona força.

Pentecosta, tot és nou. L'Esperit és creador, tot ho renova, i enderroca tot allò que ens encadena a la monotonia, a la mediocritat, a ser esclaus de normes caduques. Ara és l'hora de l'Església, d'una comunitat que adori a Déu en Esperit i Veritat.

El dimecres vinent la nostra comunitat de sant Ildefons vol reviure la Pentecosta. Aquest és el motiu pel qual tots estem convocats, a les 8 del vespre, per pregar tot demanant : Esperit Sant, omple els nostres cors.

Tant de bo que no tanquem els nostres cors, i com els primers Apòstols, portem un alè d'aire nou, l'alè de l'Esperit Sant, a les nostres famílies, amics, institucions, església. El nostre món necessita d’aquest Esperit, que no oblidem, ell és el pare dels pobres.

Josep m Jubany