23 de març 2017

Primera Conferència Quaresmal: Josep-Lluís Carod-Rovira - El protentastisme als Països Catalans

Dilluns dia 13 d'aquest mes vàrem tenir la primera Conferència Quaresmal organitzada per la Associació CIC i la nostra Comunitat. El fil conductor de les quatre conferències programades és la commemoració del 500 aniversari de la Reforma protestant de Martí Luter a Wittemberg (Alemanya) l’any 1517. En va ser ponent el professor Josep-Lluís Carod Rovira, Director de la Càtedra sobre Diversitat Social de la UPF. Va parlar del tema: "El protestantisme als Països Catalans a través de la història".

Fou una conferència brillant en la qual Carod-Rovira va anar desgranant tots els esdeveniments importants ocorreguts des d’aleshores fins a l’actualitat tant als països catalans com a tot Europa. La interessantíssima i gairebé inacabable seqüència de noms, llocs i dates amb les corresponents referències històriques que ens va donar, és impossible descriure-la aquí pel curt espai de què disposem, però podem trobar-la en el seu llibre “Història del protestantisme als països catalans”.

El 31 d’octubre de 1517 Luter clava a la porta de la catedral de Wittemberg les seves 95 tesis amb les quals pretenia retornar a l’Església la senzillesa dels primers temps del cristianisme. No volia un trencament, però sí que volia eliminar tos els elements que abans d’ell altres ja havien dit i reclamat a la jerarquia perquè no visqués amb tanta opulència i ostentació, que fos possible llegir les escriptures amb les llengües locals, ja que fins aleshores els fidels no entenien la Bíblia i només la coneixien per les explicacions dels preveres. Volia eliminar les enormes donacions de diners que es recollien per les obres del Vaticà i la superstició i gran negoci de relíquies de fins a 18.000 obtingudes de màrtirs cristians inhumats i esbocinats a trossos.

La Reforma fou el primer moviment de masses antijeràrquic de tot Europa i comportà un canvi històric a tot el món occidental, no sols religiós, sinó també polític, econòmic, cultural i lingüístic.

Va descriure l'evolució del cristianisme de la Reforma a les nostres terres, des del 1517 fins a final del segle XX, amb un esment especial de dos referents destacadíssims: la figura de Pere Galès (1537-1595), protestant català de prestigi entre la intel·lectualitat del sud d'Europa de l'època, i la primera edició en català de “Lo Nou Testament” l’any1832, que van fer cremar i del qual actualment només en queden unes quantes pàgines. El Protestantisme avui constitueix la segona confessió religiosa, amb prop d'un miler de centres de culte, socials, educatius i de lleure al nostre país i més d'un centenar de publicacions des de 1869 fins ara.