16 de febrer 2017

Campanya de Mans Unides contra la fam en el món

Dissabte i diumenge passats tingué lloc la campanya a favor de Mans Unides, amb l’eslogan: “El món no necessita més menjar, necessita més gent compromesa”. Els arxiprestats de Barcelona, l’Hospitalet i Cornellà tenim assignats aquest any dos projectes: Un per Etiòpia i l’altre per Moçambic, que tot seguit descrivim. Confiem poder-los atendre amb la generositat de tots.

Ampliació i equipament d’una escola de primària: dues aules, sales auxiliars, canalització d’aigua i serveis higiènics a Moçambic
La població de Gurue, a la província de Zambezia, al nord de Moçambic, viu del comerç i dels seus conreus, enmig d’una economia de subsistència, mancada de recursos. Produeixen blat de moro, mongetes, mandioca, arròs, cotó, etc. Depenen totalment de la temporada de pluges, patint alternativament sequeres i inundacions que provoquen èpoques de fam. Les comunitats estan organitzades de manera que els conflictes es resolen en el tribunal local. Són d'ètnia Lomwe i en la seva cultura el llinatge és matriarcal.

Les infraestructures socials de la zona són molt precàries, especialment pel que fa a educació i sanitat. Les malalties més greus són la SIDA, el còlera, la malària i el tifus.
Hi falta atenció mèdica. Hi ha més d’11.000 nens i nenes de 6 a 13 anys d’edat sense escolaritzar. Això passa perquè la necessitat obliga els nens a treballar la terra, a tenir cura del bestiar, a anar a cercar aigua, en ocasions a més de 15 Km. de distància, a cuidar dels germans petits, etc. Es considera que els nens són més útils treballant que a l'escola.

Molts nens que estan escolaritzats acaben la primària sense haver après a llegir ni a escriure. La culpa la té en bona part la falta de preparació dels mestres, i també el mal estat de les escoles, encara que també influeix la falta de coneixement del portuguès.

L'escola de primària de la parròquia de Sant Antoni de Gurue no té condicions ni aigua. A causa de l'altíssima demanda d'alumnes té 3 torns, dos al matí i un a la tarda. Davant d’aquest panorama la Diòcesi de Gurue sol·licita la col·laboració de Mans Unides per a l'ampliació de l'escola. Es procedirà a la construcció i equipament de dues noves aules, un despatx de direcció, un gabinet pedagògic, una sala d'administració, canalització d'aigua i instal·lació de tres banys i els corresponents serveis higiènics.

El soci local aporta el terreny, l'elaboració del projecte i l'excavació dels fonaments. Els pares i familiars dels nens faran maons i transportaran sorra, pedres i aigua. Els beneficiaris directes seran els 949 alumnes i 21 educadors de l’escola.

El pressupost és de 63.559 euros.

Responsable del projecte: Mn. Francisco Lerma Martínez (Diòcesi de Gurue).


Intervenció integral d’emergència i rehabilitació en un districte rural afectat per la sequera a Etiòpia

A Etiòpia una tercera part de la població viu en una situació de pobresa extrema amb una gran inseguretat alimentària. El 80% de la població viu de l'agricultura i de la cria d'animals, amb total dependència de l'aigua de pluja, la qual cosa la fa molt vulnerable al canvi climàtic i a les sequeres. Aquest projecte es durà a terme a Sara Reda i Ararso Bero, dues comunitats de la Vall del Rift. La població local ni tan sols en un any de pluges normals no aconsegueix cobrir les seves necessitats alimentàries. Depèn de l'ajuda alimentària del govern entre els mesos d'abril i setembre. Hi ha manca de carreteres. Arran de la sequera actual, els petits agricultors han perdut les seves collites i han consumit les llavors que tenien guardades per a la propera època de sembra. Han perdut molts dels seus animals, o bé els han hagut de malvendre per poder comprar menjar.

Davant d’aquesta situació, el nostre soci local, en coordinació i a petició de les autoritats locals i dels beneficiaris, ha dissenyat una intervenció per restablir i millorar els mitjans de vida de les famílies i enfortir la seva capacitat per fer front a futures sequeres, i s'ha dirigit a Mans Unides en demanda de suport financer.

El projecte consisteix en una intervenció integral. Preveu la provisió de llavors millorades de cereals de creixement ràpid i de lleguminoses. També contempla la provisió d'ovelles i cabres i llavors de farratge i l’equipament i subministrament de medicaments a dos punts de salut i a una clínica veterinària. Igualment, inclou la provisió d'aigua potable a la població, la construcció de dos estanys per emmagatzemar aigua de pluja, la rehabilitació de 60 hectàrees de terreny amb diferents mesures de conservació d'aigua i sòl, i, a més, la capacitació agropecuària i l’educació sanitària de les 1.200 famílies (unes 7.200 persones).

Els propis beneficiaris aportaran al projecte la seva feina no remunerada; la seva contribució suposa el 12% dels costos de construcció. El soci local cobrirà despeses per valor d’una mica més del 6% de l'import total.

El pressupost és de 166.485 euros.

Responsable del projecte: Aman Degif (Ethiopian Catholic Church Social)