12 de juny 2012

Assemblea 19 de maig: Pla Pastoral

Mons.Sebastià Taltavull va ser el ponent de l’assemblea extraordinària que es va celebrar el  dissabte 19 de maig. El bisbe auxiliar de Barcelona va explicar el Pla Pastoral 2011-2015 de l’Arquebisbat de Barcelona, i posteriorment, amb diferents grups de treball, els assistents a l’assemblea van fer unes quantes propostes de com aplicar aquest Pla a Sant Ildefons.

Per introduir el tema, Mons.Taltavull va comentar la imatge escollida per il·lustrar el Pla i el seu eslògan: “Feu tot el que Jesús us digui”, que corresponen al passatge de les noces de Canà. Va enumerar els diferents personatges que hi apareixen: Jesús, els deixebles, Maria, el cap de servei, els nuvis ... i ens convidà a reflexionar sobre amb qui ens identifiquem cadascú de nosaltres, i quin paper volem jugar dins l’Església.

“A l’Església, l’estructura de vegades fa el vi agre i el pa dur”, afirmà el bisbe per remarcar la importància dels laics a l’hora de fer Església, que és feina de tots. El Pla Pastoral el que intenta és actuar ja, i fent-ho recollint les idees de les parròquies.

El Concili Vaticà II, que es portà a terme entre 1962 i 1965, va demostrar que l’Església anava per davant del Maig del 68. “Ara de tant en tant sembla que anem al darrer vagó”. Per Mons.Taltavull s’hauria de poder recuperar l’ardor que hi havia en aquell època perquè avui en dia els joves no són presents a l’Església; han accedit, però no els acompanyem o no es deixen acompanyar.

Sobre el Pla Pastoral de l’Arquebisbat de Barcelona va explicar que es centra en tres eixos: l’anunci de Jesucrist als qui no el coneixen, la pastoral d’iniciació cristiana, i la solidaritat com a expressió de la fe cristiana.

El primer punt és el que s’anomena Nova Evangelització. Però no es tracta de repetir antics mètodes, sinó de fer conèixer qui és realment Jesús als que no el coneixen de veritat. Es fer arribar Jesús als qui hi són però no hi són, és fer conèixer Jesús al nostre entorn. “Com apropem a la gent la joia de ser cristià?”, aquesta és la qüestió que ens de formular. Pel bisbe, avui en dia es viu un cristianisme sense eucaristia, sense perdó, sense confirmació; es viu un cristianisme descentrat i algú s’ha de posar al costat dels joves, i dels no tant joves, per centrar la seva fe.

La crisi que avui vivim no és únicament econòmica, és una crisi de cultura, és una crisi de com entendre el món. Ve un canvi de cultura. Es el moment, doncs, d’evangelitzar amb valors; els cristians hem de ser els portador d’aquesta nova cultura, d’una nova ètica que ens porti a un altre món.

Una de les tasques que hem de fer els cristians és anar a buscar aquelles persones que venien i ara no venen, i tornar-los-hi a donar il·lusió. S’ha d’intentar dialogar amb els no creients. Mons Taltavull va posar com exemples l’Atri dels Gentils o la lectura de l’Evangeli de Marc al Palau de la Música.

Per la nova evangelització, Mons.Taltavull va assenyalar que cal imaginació i creativitat per tirar-ho endavant, a la vegada que va recordar que el nostre compromís baptismal ens fa evangelitzadors i apòstols allà on ens trobem. El Senyor ens ha confiat la joiosa responsabilitat d’anunciar Jesucrist amb el testimoniatge de la nostra vida cristiana i amb les nostres paraules. Déu és amor i quan estimem de debò els nostres germans, els fem present que Déu és amor.

El segon eix sobre el que pivota el Pla Pastoral és la pastoral d’iniciació cristiana. Aquesta és una activitat específica de l’Església i ben pròpia de la parròquia. Hem de ser crítics amb el que fem i plantejar-nos, per exemple, de quina manera acollim les famílies per al Baptisme. O no discernir tant sobre quina és l’edat ideal per rebre la Confirmació, sinó pensar com acompanyem als joves que reben aquest sagrament. També cal plantejar-se com s’acompanya els pares mentre els seus fills són petits i encara no venen a catequesi. Vivim en un món amb molts cristians, però pocs evangelitzats. Del catecumenat, una realitat poc coneguda entre nosaltres, va indicar que el darrer any s’han batejat a Barcelona unes cent trenta persones adultes.

La solidaritat és l’expressió de l’amor als germans i a Déu que Jesús ens demana. En una situació com l’actual, els cristians hem de continuar i intensificar la nostra solidaritat davant les grans necessitats materials i espirituals del moment que vivim. Aquest és el tercer gran punt del Pla Pastoral.

Mons. Taltavull va recordar les paraules de Sant Jaume: “Qui té fe i no té obres, té una fe morta”. Recomanà conèixer i estudiar la doctrina social de l’Església, de la que va dir que tindríem sorpreses.

Per finalitzar, recuperant la imatge de les noces de Canà de l’inici de l’assemblea, el bisbe auxiliar de Barcelona ens va animar a “passar de deixebles a apòstols”, amb tot el que això implica.

Un cop acabades les reflexions de Mons.Taltavull es van crear diferents grups de treball per aportar idees sobre les que el Consell Pastoral treballarà per configurar el Pla Pastoral de Sant Ildefons 2012-2014. Aquestes van ser algunes de les idees: convidar a no creients a trobades de la Comunitat, augmentar la visibilitat de la Comunitat, integrar els joves a la Comunitat, apropar-se a Déu a través de l’art, fer catequesi d’adults, demanar compromís als pares –Bateig- i seguiment per part de la Comunitat, fer pedagogia del llenguatge litúrgic, canviar la dinàmica de la catequesi familiar per implicar més els pares, promoure activitats conjuntes de joves de diferents comunitats, crear una biblioteca de temàtica religiosa, recolzar i potenciar el que ja s’està fent i donar-li més ressò i difusió, promoure un voluntariat actiu tant pel que fa als serveis de propis (equips de pastoral, visites a malalts...), com fora de l’àmbit estrictament parroquial, fer conèixer la doctrina social de l’Església, ...