En l’assemblea del mes de gener, Antoni Sansalvadó, president del Banc d’Aliments de Barcelona, ens va parlar de la missió d’aquesta organització des que es va crear el 1987 a Barcelona. Ell hi col·labora des de fa 8 anys i en va assumir la direcció fa 4 anys.
El Banc d’aliments de Barcelona és una Fundació independent de qualsevol ideologia o de qualsevol afiliació religiosa que té com a missió lluitar contra la fam evitant el malbaratament d’aliments. Es va crear inspirada en organitzacions similars que ja existien a Europa. El primer banc d’aliments es va crear a Arizona l’any 1966. A l’Estat espanyol hi ha 240 bancs d’aliments, cadascun autònom i amb característiques i recursos propis. Va comentar que el Banc d’aliments és una empresa al revés: els clients vénen sols però cal perseguir i convèncer els proveïdors.
Va comentar les grans dades de la pobresa al món i a Catalunya:
• Al món hi ha més de 1000 M de persones que pateixen fam i desnutrició, però en el mateix món un 25% de la població als països desenvolupats consumeix el 80% dels recursos.
• La pobresa infantil és la que més creix a Europa: a Catalunya és el 24,3% de la població infantil i a Europa és el 16%.
• A Catalunya, més d’1,5 M de persones viu en situacions extremes amb ingressos molt per sota del salari mínim interprofessional i fins i tot de les ajudes mínimes d’inserció. Aquesta mateixa xifra a Barcelona seria de 600 mil persones.
Davant d’aquesta realitat, el Banc d’aliments de Barcelona impulsa els següents principis ètics :
• Lluita contra el malbaratament tot aprofitant tot tipus d’excedents de producció alimentària.
• Primacia de la gratuïtat i del voluntariat.
• Seguretat d’una distribució justa.
• Preservació del medi ambient, evitant la destrucció d’excedents que es converteixen en CO2.
Els estocs d’aliments que el Banc d’aliments distribueix provenen de la indústria agroalimentària, de campanyes a supermercats, escoles i empreses, d’excedents agrícoles que es redistribueixen o transformen per allargar-ne la distribució (per exemple en sucs de fruita) així com d’excedents de producció de la UE que destina entre 300 i 500 M€ anuals als països, proporcionalment al seu índex de pobresa. Aquests excedents es distribueixen a través dels Bancs d’aliments i de la Creu Roja.
Tots els aliments es distribueixen a través de les entitats col·laboradores del Banc d’aliments, actualment 316, de les quals la majoria són parròquies o organitzacions religioses. Sansalvadó va fer un esment especialíssim de la importància de la magnífica tasca social que realitzaven les organitzacions religioses cristianes o d’altres confessions.
Finalment ens va parlar de la campanya del Gran Recapte en el qual van participar nois i noies de BATEC i voluntaris del Centre Adrià Trescents com un magnífic èxit, essent no només un recapte del Banc d’aliments sinó de tots els catalans com a mostra de l’alt nivell de solidaritat i conscienciació social que hi ha al nostre país. En el recapte del 2010 s’havien recollit 400 tones d’aliments, i en el del 2011 se’n van recollir fins a 1.095, amb el doble de voluntaris i punts de col·lecta respecte al 2010. Una gran experiència que volen continuar ampliant de cara el 2012.
La xerrada va acabar amb un col·loqui en què es va agrair la tasca del Banc d’aliments que, sense treure la responsabilitat social de l’administració, pot donar suport a famílies senceres que passen per situacions difícils. La seva aspiració seria quedar-se sense feina perquè l’ajuda alimentària ja no fos necessària al nostre país. Un bon desig per a tots pel 2012.
Una noche diferente
-
"Muchos de los que en esas fechas celebran 'algo' sin saber exactamente
qué, no pueden sospechar que la Navidad ofrece la clave para descifrar el
misteri...
Fa 1 dia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada