20 de desembre 2010

Catequesi Familiar de desembre, el mural de Nadal


En el mural, expressem amb dibuixos realistes els fets esdevinguts històricament en el naixement de Jesús (la part esquerra i la part baixa del dibuix), i amb dibuixos simbòlics la realitat i les intervencions divines (el Misteri) que, segons el missatge de la fe, es realitza i es comunica en i per mitjà dels esdeveniments (la part central i la dreta alta del gravat).

A dalt a l’esquerra, es representa l’Emperador romà, proclamant des del seu poder absolut, l’edicte de l’empadronament universal. A sota, un soldat anunciant l’ordre imperial a tots els habitants del petit poblet de Natzaret, remarcant l’obligatorietat que imposava l’autoritat. Natzaret és el poblet on Jesús va viure la seva infància, jovenesa i maduresa fins als 30 anys.

A sota, Josep i Maria que surten, de pressa, per complir l’ordre. Van cap a Betlem perquè Josep era descendent de la família del rei David, que era de Betlem. En el dibuix es mostra com Maria està prenyada i emprenen un viatge problemàtic.

Al centre, es representa dalt d’un cim, el petit poble de Betlem. A sota, en una cova de pastors, Josep i Maria troben refugi per acollir-se i passar la nit. Allà Maria dóna a llum l’infant Jesús i el posa sobre la palla d’una menjadora, després de embolicar-lo amb els bolquers que portava preparats. A prop de la cova es representa un grup de pastors que guarden els ramats durant la nit.

Per sobre d’aquests dibuixos realistes, al centre i a la dreta de la part de dalt, hi ha els dibuixos simbòlics.

La mà gran i oberta, símbol de Déu Pare. La Llum Resplendent que surt de la mà, símbol de Déu Fill. El núvol de llum i foc, símbol de Déu Esperit Sant.

El Pare per la força de l’Esperit, envia el Fill fent que es faci home en el ventre de Maria i neixi a Betlem, buidant-se de la seva condició divina, com un nen qualsevol emigrant i pobre. Li posen el nom de Jesús, que vol dir Salvador.

L’Àngel, símbol de la voluntat de Déu: Pare, Fill, Esperit Sant, que vol que el naixement de Jesús sigui anunciat en primer lloc als més pobres i marginats. L’Àngel anuncia que Jesús és el Salvador i el Crist, Senyor!!!