29 de març 2010

Ciència i religió són compatibles

Francisco J. Ayala, biòleg i ex dominic, que en els seus llibres i discursos argumenta que no hi ha contradicció essencial entre la fe religiosa i la creença en la ciència, ha guanyat el Premi Templeton 2010. La Fundació John Templeton atorga el premi anual més ben dotat del món per valor d'un milió de lliures esterlines (uns 1,2 milions d'euros) a "una persona viva que ha fet contribucions excepcionals a l'afirmació de la dimensió espiritual de la vida." La primera persona en guanyar aquest guardó va ser la Mare Teresa de Calcuta.

El Dr. Ayala, biòleg evolutiu i genetista de la Universitat de Califòrnia, Irvine, fa moltes conferències sobre ciència i religió, emfatitzant que són àmbits separats i que la gent s’equivoca quan intenta unir-los com, per exemple, quan els científics afirmen que no hi ha Déu, o quan els defensors de les teories creacionistes invoquen la intervenció sobrenatural per explicar el canvi evolutiu.

Francisco Ayala, nascut a Madrid fa 76 anys, actualment està investigant l'evolució dels microorganismes, en particular els que causen la malària, és un membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units i compta amb la Medalla Nacional de Ciències d’aquell pais.

Entre els seus altres escrits, el seu llibre "Regal de Darwin" descriu com la teoria de l'evolució ajuda a explicar com el mal pot coexistir amb un Déu bo i omnipotent. El seu més recent llibre, "Sóc un mico? Sis grans preguntes sobre l'Evolució", serà publicat aquest any.

En una entrevista publicada al diari “El País” el 29 de juny de l’any passat va dir que "la ciència i la religió són com dues finestres de mirada al món, el que es veu des de cada finestra és diferent, però és el mateix món. La ciència s'ocupa d'explicar els processos naturals per mitjà de lleis naturals.La religió tracta del significat de la vida, del propòsit de la vida, de les nostres relacions amb els altres; sobre aquestes coses, la ciència no té res significatiu a dir. I la religió no té res significatiu a dir sobre la ciència perquè no tracta d'aquestes coses.Les dues s'interfereixen quan deixen el seu camp en què tenen autoritat i entren en l'altre."