19 de gener 2010

Catequesi, 6è grau: trobada de gener

Els nois i nois de 6è grau de Catequesi a la sessió de gener, a més de parlar de l'Epifania del Senyor i del tema que han treballat amb els pares durant el darrer mes, veuran "El Senyor dels Anells" des d'un prisma diferent.

Els personatges i fets de "El Senyor dels Anells" tenen unes característiques absolutament diferents de qualsevol relat en els darrers cint-cinquanta anys. Va en contra de tots els possibles mites de moda:

* l'heroi jove i fort es converteix en el més feble dels éssers en el seu món (Frodo)
* no hi ha bons rematadament bons o dolents rematadament dolents, sinó que tots han jugat o juguen un doble paper
* fins i tot Sauron i el seu "creador" Melkor eren àngels perduts del seu únic Déu: Herun. El bé i el mal sempre es manifesten com a aspectes d’una mateixa realitat
* l’objectiu final no és la riquesa o la venjança o similar, sinó lluitar contra l’objecte malèfic que encadena la Humanitat. Aquest objecte és l’anell que simbolitza el poder absolut que Sauron vol per si mateix
* el grup d’acompanyants de l’heroi són un grup d’arreplegats, valents i coratjosos, però no és precisament un exercit ben format i equipat

L’objectiu dels homes és ser lliures, no queixar-se del passat que han sofert, sinó mirar el futur amb l’esperança de l’alliberament (com el poble jueu va fer fins que va arribar Jesús)

Aquesta altra lectura es fa mitjançant la visió de diferents escenes:

1. Concili d’Elrond: on es presenten els principals protagonistes de la Història

- Herun, Déu únic de la Terra Mitjana, va crear els àngels per cuidar el món. Com a la Bíblia hi ha un àngel que, mogut per assolir el poder, li fa la guerra. Aquest àngel és Melkor (que en la Bíblia seria assimilable al dimoni) i va tenir una sèrie de deixebles, entre ells Sauron, el senyor fosc del regne de Mordor. Sauron domina la Terra Mitjana gràcies al poder de l’anell que Isildur li va prendre.

- Apareixen els habitants encara lliures de la Terra Mitjana: homes de Rohan, del país dels Elfs, de les muntanyes i els nans.

- En el concili es parla de Mordor com a la terra de perdició i desolació. Tot és fosc i erm, en una bona comparació al món industrial que només fa que cremar i exhaurir els recursos de la terra.

- Parlen un llenguatge propi: l’elf que els identifica.

- L’anell és la temptació, el mal que provoca la perversió i el canvi en les persones.

- Com a conclusió d’aquest concili, el més feble de tots els éssers es presenta voluntari per portar l’anell a la seva destrucció. Es presenta voluntari per salvar el món dels homes lliures front al domini del mal i del pecat. Com Jesús, és l'escollit, i s’ofereix encara que sap que si continua proclamant la Bona Notícia els poderosos el mataran.


2.Camí cap a Mordor: on es reveles les primeres dificultats

- Caminant cap a Mordor, diversos personatges tenen temptacions per a quedar-se amb l’anell i assolir el poder: Boromir, la reina Elfa, el mateix Sam ...

- Durant el camí, Gandalf li fa notar a Frodo com l’anell pesa més cada vegada que avança: el sofriment i el pes és gran però Gandalf li diu a Frodo que ha de confiar en ell mateix i li diu que cadascú ha d’assumir la seva pròpia vida amb les pròpies dificultats. Com Jesús, Frodo té una missió, i Gandalf li fa entendre que el seu camí no serà necessàriament fàcil.


3. Escena amb Gollum/Smeagol

- Apareix el personatge més desgraciat de tota la narració: Golum/Smeagol, el que va trobar l’anell quan Isildur el va perdre en morir i que l’ha custodiat durant anys fins que el va trobar Bilbo, el parent de Frodo. Aquest personatge, miserable com ningú, també té dues cares: la bona (Smeagol) i la dolenta (Golum). Tot i així també té una missió que es revelarà quan arribin a Mordor

- Bilbo va trobar Gollum amb l’anell i li va prendre. Bilbo es va compadir de Gollum i no el va matar, també a ell li va ser anunciat que aquest personatge tindria un paper esencial en la història de la Terra Mitjana.

- Frodo es queixa del camí i la duresa de la seva missió, però Gandalf insisteix que pensi en tot el temps que li és donat i en el seu futur: li demana que maduri i que es faci responsable de la seva pròpia vida. És lliure d’escollir un o altre camí, com Jesús ens diu en l’Evangeli, però un cop escollit, cal ser coherent.

- També en aquesta fase veiem les dues cares de Frodo quan es deixa seduir per l’anell.

4. Debilitat de Frodo : a punt d’entregar l’anell a Sauron

- Hi ha una escena particularment tendra on Frodo, després d’haver estat a punt de donar l’anell i de caure amb ell, Sam el renya primer però li dóna ànims també :
- Tots podem ser protagonistes d’una gran història
- Sovint ens sentim defallir però no ens hem de deixar vèncer pel desànim
- La nostra missió, igualment que pels cristians amb el missatge d’amor de Crist, és salvar el món, lluitar perquè el mal desaparegui d'aquest món, donar una Vida Nova
- La comunitat, igualment que en l’Església, és fonamental per continuar avançant

5. Escena final: paper de Gollum

Abans d’entrar a Mordor hi ha una nova escena de defalliment de Frodo: quan no pot donar més, Frodo diu a Sam que "està despullat i a les fosques", de forma similar com Jesús i molts altres profetes sofreixen abans del seu sacrifici: Jesucrist també passa per moments de depressió i defalliment abans d’arribar a la creu. És el moment de creure sense veure, d’esperar sense tenir-ne certesa.
- Gollum intenta desesperadament recuperar l’anell però és gràcies a ell que, en el darrer dubte de Frodo, el fa caure al foc i es destrueix amb ell.

6. Final: "Ressurrecció"?


Com a conclusió de tot el relat, el resum és que som lliures d’acceptar a algú que és superior al mal i a les nostres humils expectatives. Som lliures d’acceptar un Déu que ens deixa prendre les nostres pròpies decisions, que garanteix que la història acaba bé (en altres paraules, ens salva), que ens estima i ens perdona, la única cosa que hem de fer nosaltres és saber acollir aquest amor i aquest perdó.

I per acabar un petit joc de personatges: Qui correspon qui? Es qüestió de relacionar els diferents personatges entre si i fer sis parelles:

• Frodo
• Sam
• Gandalf
• Sauron
• Colla dels 9
• Aragorn
• Sant Pere
• l’Esperit Sant
• Jesús
• Els deixebles
• El mal
• El deixeble "preferit"

Podeu llegir aquest interessant enllaç també sobre "El Senyor dels Anells".