08 de febrer 2024

Homilia del pare Abat de Montserrat de la missa del 75è aniversari de la parròquia Barcelona, 27 de gener de 2024

Estimades germanes i germans,

Atenent els qui som aquí, deixarem la lectura de Sant Pau sobre la superioritat de la vida dels consagrats sobre els casats per un altre  moment.

 A la pàgina web de la parròquia hi ha escrit:

A Sant Ildefons ens reunim creients en Jesucrist formant una comunitat per acollir el seu missatge, escoltant la seva paraula i celebrant l'eucaristia. I a la vegada ens comprometem a fer-lo extensiu a tothom amb el nostre testimoni.

En aquesta eucaristia, aquí a casa, en un diumenge en el qual les lectures ens demanen sobretot que escoltem, jo no he trobat res millor que començar aquestes paraules escoltant què dèieu avui de vosaltres mateixos, o si encara m’ho permeteu després de 27 anys, què dèiem de nosaltres mateixos. Em sembla que els aniversaris tenen aquesta virtut d’incloure en la identitat d’una institució tota la història, una història que, en una parròquia, ha de ser la de les persones, els homes i les dones  que “creients en Jesucrist hem format una comunitat”. 

Per això em sembla bonic i significatiu que les primeres paraules siguin de tots, siguin les que ens defineixen.

I per això mateix la veritable homilia d’avui l’hauríem de fer tots perquè seria l’única que podria fer justícia a la veritat del camí recorregut plegats. He llegit també en el full de la parròquia  que en Josep M. Jubany, el rector,  ens convida d’alguna manera a fer junts aquesta homilia, no ara, però sí durant l’any, explicant “la història” real de cadascú amb la parròquia. Estic segur que en pot sortir un recull que vagi molt més enllà d’allò que podem imaginar.

Serà una veu col·lectiva que inclourà molta gent, tanta com n’ha passat per aquesta casa, que donarà testimoni que la misericòrdia ha prevalgut sempre més que la justícia, que gairebé ningú no hi haurà trobat una paraula dura que l’hagi allunyat de Déu. Una veu que, en el fons, deixa veure que la comunitat de Sant Ildefons ha intentat humilment escoltar la Paraula i celebrar l’eucaristia com a mitjans d’acollir el missatge de Jesucrist.       

Però, mentre esperem poder escoltar aquesta veu de la comunitat, aquest vespre, des de l’oportunitat d’aquests setanta-cinc anys, és un bon moment per l’agraïment i per adonar-nos que aquest acolliment de Jesucrist en cada germà i germana l’hem fet reconeixent la veu de Déu. Ell ens deia en la primera lectura, que tindrem “profetes” que serem capaços d’entendre, que seran com nosaltres, que tindran unes paraules als llavis que no ens sonaran estrangeres. I tots som profetes pel nostre baptisme, i en aquesta parròquia s’ha practicat molt l’art d’escoltar i s’ha donat la paraula a tothom. I això vol dir, i el tema no és neutre, que els qui tenen sempre la paraula, normalment els preveres, l’han cedida una mica i han cregut realment en això que tots som profetes, en això del sacerdoci universal dels batejats. I no ha estat un discurs, sinó una realitat viscuda en assemblees, consells, en la participació de la pastoral, de la catequesi i en aquests escrits de tants i tants en els fulls parroquials, i, segurament, en altres maneres menys formals, però que han fet entrar en la vida de la parròquia un devessall de riquesa humana, d’inquietuds. Jo essent fill d’aquesta parròquia i pertanyent a una comunitat monàstica que té per costum parlar i decidir les coses democràticament per la seva tradició benedictina des de fa quinze segles, quan es va començar a parlar de sinodalitat, vaig pensar, això és el que hem fet tota la vida a la parròquia i al monestir.

Cedir la paraula a tothom és una garantia perquè en sorgeixi algun missatge interessant i comprensible. Per tant, agraïm la capacitat “genuïnament ildefonsiana” d’escoltar i de dir una paraula que s’entén perquè surt de la mateixa comunitat, i de la comunitat s’adreça a Déu i s’adreça al món.

Tant de bo que avui escoltéssim la seva veu! Era la resposta al salm! És una actitud que estimo molt. De fet, és la frase que vaig escollir per definir què volia que fos el meu servei com abat de Montserrat i la porto escrita en la creu que m’acompanya habitualment cada dia, la que m’han regalat els meus germans de comunitat. Continuar escoltant la veu de Déu perquè Déu parla en la veu de qualsevol profeta, que serà tot aquell que parli en Esperit i en Veritat i aquests sempre s’entenen.

Acollir i fer extensiu. També en la vostra definició de comunitat hi ha aquest moviment d’entrada i de sortida. Rebre per donar. Acollir per testimoniar. En el mitjà, l’acolliment, hi ha el mateix missatge, en el mètode hi ha el quid. El missatge de l’evangeli és obrir la porta a tothom. Un pare antic de la vida monàstica, Joan Cassià, té una bellíssima definició de l’acolliment: “el zel per la humanitat”. Acollir és preocupar-se de la humanitat. De nen o d’adolescent recordo que en una sala de la parròquia em van dir que es reunien els alcohòlics anònims i em vaig quedar molt impressionat, perquè eren persones que quedaven molt lluny del meu univers conceptual i vital i

suposo que em semblaven gent diferent de la de catequesi, dels escoltes, de l’esplai, del grup de joves, de les celebracions, d’altres activitats en les quals jo participava. També sabíem que a la parròquia hi assajava una coral i ens havíem d’adaptar als horaris i segur que passaven mil coses més que gairebé ningú sap. Però, va ser una escola per entendre què vol dir realment el zel per la humanitat. 

En l’evangeli d’avui, com en tants evangelis de guarició, queda clar que la mirada de Jesús no es queda mai en l’aparença, en la malaltia. Sempre hi ha la percepció del fons de la persona, del que pot ser recuperat. L’aparença de les persones és sovint la que ens insulta, la que diu que no hi tenim res a fer. No ens quedem aquí! Anem una mica més enllà com hi anava ell. Però això només ho aconseguirem amb aquesta obertura acollidora de tothom. I la guarició és possible, començant per la nostra, ja que tots estem en camí de ser salvats. També Jesucrist rep primer i després dona.

Donem gràcies per això, perquè la missió d’evangelitzar comença a casa, deixant entrar tothom.  En una entrevista poc abans de morir Mn Joan Alemany deia que calia obrir portes. Segurament hauria viscut amb joia el missatge del papa Francesc que sintonitza amb tantes coses que s’han viscut a Sant Ildefons. Només si deixem entrar, potser serem capaços de compartir aquest missatge de l’evangeli; rebre per donar. Una dinàmica que no acaba mai perquè estem sempre en camí de creixement en la fe i  en la caritat.

Un aniversari ens col·loca en l’arc del temps. Avui només podem viure el present recordant i agraint el passat però també podem confiar en el futur.  Un dels efectes de la fe cristiana és reconèixer Déu com el protagonista del demà: deixar alguna cosa oberta, no creure’ns els dominadors i els controladors de tot. Sabem que hi ha estils eclesials diversos del d’aquesta parròquia. No ens inquietem. Més aviat tinguem aquella tranquil·litat de fer les coses com ens surten del cor, amb bona consciència, confiant que tot això que s’ha viscut continuarà. Com diu la carta a Titus:

vull que sobre aquestes coses siguis ben categòric a fi que els qui han cregut en Déu procurin d'excel·lir en les bones obres. Això és bo i útil als homes.  Les qüestions estúpides, en canvi, i les genealogies, les disputes i les polèmiques sobre la Llei, evita-les: són inútils i vanes.” Tt 3,8.

Centrem-nos en el Crist. En celebrar aquests 75 anys conscients de tot allò que ha canviat des del 1949, observem la presència de Déu en totes les persones que han passat per aquesta parròquia i deixem el futur a les seves mans. Moltes felicitats.