28 de gener 2024

Reflexions a la Paraula de Déu

Jesús porta una doctrina nova

En llegir i rellegir les lectures d’avui per preparar aquest modest comentari, he començat, amb el  Llibre del Deuteronomi, entristint-me i preguntant-me: com pot ser que Déu digués que si un profeta s’atrevís a dir una paraula que Ell no li hagués ordenat, o bé en nom d’altres deus, moriria?. Si Déu és amor, Déu és bondadós i perdona. Un  càstig així no pot venir de Déu.

He seguit amb la primera carta de sant Pau als Cristins de Corint i no puc estar-hi més en desacord, de principi a afi. Defensa aferrissadament el celibat i la discriminació de la dona. S’ha de llegir en el context de la cultura de l’època en què es va escriure que, com diu sant Tomàs d’Aquino, entenia la dona com un ésser humà encara deficient en el camí de la seva humanitat. Malgrat que la jerarquia de l’Església continua ancorada en el mateix, avui no té sentit que els casats   -home o dona- no puguin ocupar-se de les coses del Senyor perquè estan ocupats en les coses del món i en agradar al marit o a la dona. Tots,  homes i dones, casats, aparellats o sols, sense distinció, tenim els mateixos drets, amb l’esperit de Jesús, per ocupar-nos de les coses del món, amb tot el que el constitueix, Església inclosa, perquè ¿on és l’Església sinó és en el món?. Estic segura que Jesús no volia aquestes diferències de drets entre l’home i la dona ni entre sacerdots i laics, estiguessin casats o no; Jesús els volia tots iguals, al servei de la comunitat, sense distincions ni privilegis, ni títols ni avantatges socials o econòmiques.

Sorprèn que el papa Francesc, segueixi mantenint el celibat i sobretot que segueixi dient no al sacerdoci de les dones i, en canvi, el passat 1 de gener, en la seva tradicional homilia d’any nou, digui que l’Església ha de redescobrir el seu rostre femení i que el món ha de prendre com a referència les mares i les dones per poder trobar la pau, i que “qui fa mal a una sola dona profana Déu

I arribo a l’Evangeli de Marc i se m’eixampla el cor. Marc ens mostra com Jesús, amb autoritat, que no vol dir amb poder sinó amb convicció,  veu al pobre home oprimit pel mal i crida: “Calla i surt d’aquest home”. La seva “autoritat” neix de la força de l’Esperit, prové de l’amor; Jesús porta una doctrina nova que allibera de les pors, dona confiança i anima a cercar un món nou.  Els cristians, com a deixebles de Jesús que som, o pretenem ser, hem de comunicar el missatge de Jesús, no les tradicions ni la doctrina creada per uns homes de l’Església seduïts pel poder. Necessitem una paraula més alliberada de la seducció del poder i més plena de la força de l’Esperit, nascuda del respecte i l’estima de les persones, generadora d’esperança.

Maite Cura Grané