05 de febrer 2023

Reflexions a la Paraula de Déu

Vosaltres sou la sal de la terra i la llum del món

Aquests darrers diumenges hem escoltat com Jesús ens ha anat mostrant el seu projecte de vida, i a l’evangeli d’avui Mateu (Mt 5,13-16) explica, amb dos elements senzills, com vol que siguem testimonis d’Ell.

Primer diu “Vosaltres sou la sal de la terra”. 

De la mateixa manera que la sal té un sentit en el menjar en la seva mesura justa (serveix per donar-li gust i també per conservar els aliments), el cristià té sentit en el món, procurant fer agradable la vida als altres. Tot seguit adverteix: “Si la sal ha perdut el gust, amb què la tornarien salada? No serà bona per a res”. Si ens acomodem, per exemple, en el prestigi, el poder o la mandra, i ens conformem davant les injustícies i el mal del món, tampoc nosaltres farem servei. Després diu “Vosaltres sou la llum del món”. Qui més qui menys, tothom cerca una llum, un sentit a la seva vida, però no tothom es fixa en la mateixa llum. Una llum que ha de resplendir perquè la gent la vegi. Quina responsabilitat! Amb les nostres obres hem d’il·luminar la vida per tothom, essent un reflex de l’Esperit de Déu. La primera lectura del llibre d’Isaïes (Is 58,7-10), ens indica el camí: “Comparteix el teu pa amb els qui passen fam, acull a casa teva els pobres vagabunds, si algú no té roba, vesteix-lo; no els defugis, que són germans teus. Llavors esclatarà en la teva vida una llum com la del matí”. Ens diu, clarament, que trobarem la Llum quan actuem d’aquesta manera, compartint el que tenim i acollint els pobres.

Per altra banda Pau, a la segona lectura (1Co 2,1-5), tot reconeixent la feblesa humana, diu que hem de fonamentar la nostra fe en la força de l’Esperit de Déu més que en la saviesa dels homes.

Sabem que som febles i limitats, però se’ns demana actuar, en la mesura de les nostres possibilitats, ja sigui individualment o en grup, tal com diu el papa Francesc a La joia de l’evangeli (Evangelii Gaudium): “prefereixo una Església accidentada, ferida i tacada perquè surt al carrer, abans que una Església malalta pel tancament i la comoditat d’aferrar-se a les pròpies seguretats”. Hauríem d’actuar de forma sinodal, sense proselitismes, sense enlluernar, i il·luminar en la mesura justa.

Reflexionem sobre què ens demana Jesús a cadascú de nosaltres per ésser testimonis d’Ell.

Marisa Ballester i Josep M. Trullàs