22 de gener 2023

Reflexions a la Paraula de Déu

“Convertiu-vos,  que el Regne de Déu és a prop”

Les lectures d’aquest diumenge ens parlen del Regne de Déu. Ho fan a través  de les paraules de Isaïes de la primera lectura, que ressonen també en el fragment de l’evangeli de Mateu : “el poble que caminava a la fosca ha vist una gran llum, ...que els ha omplert d’una alegria immensa.” Aquest poble som nosaltres l’Església, que avancem cap al Regne de Déu. Ho fem com a poble, però també individualment cada un de nosaltres , ho fem a trenques i rodolons, perquè el camí és llarg i exigent. Ens costa tant deixar de mirar a terra per mirar cap al cel...!

Tornant a l’evangeli, Mateu ens narra com Jesús deixa la seva vida a Natzaret i se’n va a Cafarnaüm, per complir la seva missió: “anunciar el Regne de Déu”. Però, vet aquí que, Jesús no vol tirar endavant el seu projecte tot sol, sinó que vol compartir-lo amb els homes .

Vora el llac de Galilea Jesús  veié dos pescadors que eren germans, els cridà pel seu nom i els convidà a seguir-lo. Pere i Andreu,  devien quedar desconcertats, sense saber on els portaria i sense entendre les paraules de Jesús: “us faré pescadors d’homes”. Però la seva resposta va ser immediata, i el van seguir. El mateix van fer  Jaume i Joan, els fills de Zebedeu.  Jesús predicava: “convertiu-vos, que el Regne del Cel és a prop”.

A nosaltres també ens ha cridat pel nostre nom, però la nostra resposta no és tan contundent com la dels pescadors; contestem  tímidament: “si, però...”  i és què hi ha tantes coses materials  a les  nostres vides que ens tenen engatjats... Sant Pau a la primera Carta als Corintis, està molt enfadat perquè alguns seguidors dels apòstols, tenen discrepàncies entre ells i es barallen. Pau els renya per la seva actitud i els exhorta a deixar de banda les picabaralles i a tenir present el que de veritat els uneix, que és la fe en Crist i  la construcció del seu Regne.

Després de 2000 anys, els cristians encara no hem après la lliçó, per això avui l’Església ens demana que  preguem per la unitat dels cristians.

Demanem al nostre patró sant Ildefons, de qui  avui celebrem la festa, que ajudi la nostra comunitat i tots els qui tenim l’audàcia i l’orgull de sentir-nos cristians i fills de Déu, a treballar per la unitat i la construcció del Regne de Déu.

 Àngels Vilaró