12 de juny 2022

Reflexions a la Paraula de Déu

La Santíssima Trinitat 2022

Fa 500 anys, el coneixement que teníem del que ens envolta era molt diferent, però va ser un segle que va donar grans sants i santes. Entre ells i elles, n’hi ha un del qual estem celebrant des de fa quasi un any la radical conversió gràcies a una ferida produïda per una bala de canó a la batalla de Pamplona. Si, sí, és Íñigo qui va patir la ferida que el va transformar en Ignasi, certificat Sant Ignasi de Loiola 100 anys després de la seva conversió a Montserrat.

Per què parlem d’ell aquí? Perquè, com diuen els companys de Jesús, s’ha afirmat repetidament que la mística de sant Ignasi és una mística preferentment trinitària i així es constata en l’autobiografia d’Ignasi, en el seu diari i en els molts escrits que va deixar el sant.

Permeteu, doncs, que en el dia de la Trinitat, transcrivim el fragment al qual fa referència en Xavier Melloni, SJ, al seu llibre Èxode i èxtasi en Ignasi de Loiola, una aproximació a la seva autobiografia, de l’editorial Fragmenta.

 

Tot estant a Manresa, ara fa 500 anys, ens diu Melloni, “La primera imatge que va rebre Ignasi està relacionada amb la Trinitat. Estava resant tres parenostres a cadascuna de les Persones i una quarta a la Trinitat completa, quan va adonar-se que estava dirigint quatre oracions a qui era tres. No es va entretenir en aquesta perplexitat perquè es va adonar que era de poca importància. Però, poc després, “se li va començar a elevar l’enteniment” (Aut 28) i va veure o percebre davant seu un acord amb tres tecles amb un sol so, i va comprendre a l’instant la unitat divina en la diversitat de Persones i la diversitat de Persones en la unitat divina, tal com les tres notes s’uneixen en un acord creant un sol so. I va començar a plorar d’emoció, una commoció que es va prolongar durant la resta del dia.”

Fent un salt d’unes quantes línies, Melloni acaba aquesta reflexió dient “Comprendre aquesta estructura triàdica implica copsar que tot està contingut en tot, que tot està en tot, perquè Déu és en tot. Aquesta visió encara se li faria més nítida davant del riu Cardener.”

Cor meu calla perquè aquestes paraules entrin en el meu enteniment.

El nostre profund agraïment a tots els jesuïtes, que recordem-ho, són companys de Jesús, que ens han fet arribar fins avui i ens han transmès l’esperit ignasià.

 

Julià i Rosa