27 de març 2022

Reflexions a la Paraula de Déu

Segons com i per a qui, rellegir la paràbola del fill pròdig fa mandra. Parlo de nosaltres, els missaires, aquells que gairebé la sabem de cor. M’agradaria saber com reaccionaria a aquest conte de Jesús una persona que mai no l’hagués llegit. Apropar-nos-hi amb el cor nou, pot ajudar-nos a recuperar-ne el sentit.

Començant per la introducció: els pecadors s’acostaven a Jesús per escoltar-lo. Els pecadors que en tenien consciència, és clar. Perquè els que no en tenien, o més aviat ho feien veure, tan sols murmuraven. I si eren conscients dels seus pecats, no en volien ser dits. Aleshores Jesús, que havia de ser un home amb un gran sentit de l’humor atès que, és evident que tenia el do de l’oportunitat, els proposa un conte que té quatre personatges, individuals o col·lectius, on tots ells, i de fet, tots nosaltres, hi són representats: el fill pròdig, el pare, el germà i els criats.

Del fill pròdig se n’ha parlat molt. Potser massa. Tant, que nosaltres mateixos hem oblidat que hem estat fill pròdig molts cops a la vida. No se n’és per sistema, sinó que hom hi cau gairebé sense adonar-se’n. Cal molta paciència i grans dosis d’amor per acollir-nos tal com som. Això és el que fa el pare, el segon personatge de la historieta.

Nosaltres també som el pare, o n’hem estat, o en serem en algun moment. Per ser pare cal generositat i capacitat de perdó. Per ser pare cal admetre que hem estat fill pròdig alguna vegada, perquè acollir el penedit no és senzill. Només caminant amb les seves sabates podem arribar a sentir-nos com ell, a patir com ell. I, per tant, comprendrem el do pal·liatiu i guaridor del perdó. Això és el que no aconsegueix l’altre fill, el que pensa que mai no ha fallat,  el que no comprèn per què no ha estat reconegut, quan, de fet, el reconeixement més important és el que li ofereix el pare: tu has estat sempre amb mi i tot el que és meu és teu. Potser el pare trobarà el moment per reconèixer-lo. Potser no. El que caldrà és que el fill que ha estat fidel, ho sigui fins al final, acceptant el pare com és i acceptant el germà esgarriat i recuperat.

Ell, doncs, també haurà de fer l’experiència del retorn. Tot això passa a la vista dels criats, el cor silent, els testimonis que observen i que prenen nota dels esdeveniments: en parlaran en veu baixa al magatzem, intercanviaran mirades a la cuina, en pontificaran al safareig i en quedaran impregnats: si qui ha de donar exemple no en dona, la societat, el cor silent, es desfà.

Jesús era un home amb un gran sentit de l’humor, ja ho he dit: s’asseia entre la gent i els parlava d’ells mateixos, caricaturitzant-los, obrint-los els ulls. Me l’imagino rialler i alegre, envoltat de gent, burxant en les febleses individuals i col·lectives, amb intel·ligència entremaliada, conferint una actualitat radical a l’Evangeli d’avui, al de tots els temps.

 

 Família Vives Requena