27 de setembre 2021

Montserrat. Retorn a l'essència

TV3 ha estrenat aquest documental,  dirigit per Carles Prats, que ofereix una visió íntima de la comunitat de Montserrat en un moment de reflexió sobre el seu futur. L'any 2025 el monestir celebrarà els mil anys d'història.

El monestir, a més a més, acaba de canviar d'abat i també s'enfronta a una significativa davallada de visites, arran de la Covid, que ha afectat la seva economia.

El documental es va començar a gestar la tardor del 2019, quan l'equip de televisió va iniciar una recerca sobre el seu funcionament, realitzant gran nombre de visites i gravacions dins el monestir, amb entrevistes a una part significativa dels monjos.

La seva realització  va coincidir amb l'esclat de la pandèmia, el 2020. Aquesta ha significat una caiguda sense precedents del ritme de turistes i peregrins.  La situació, especialment greu des del punt de vista econòmic i de llocs de treball, va comportar que la comunitat tornés en molts aspectes als orígens de la vida monàstica, a la seva essència. Al mateix temps, però, els avanços tecnològics han fet possible que milions d'espectadors poguessin seguir els actes celebrats al santuari a través de retransmissions en streaming.

Mentre es gravava el documental se sabia que el pare Josep Maria Soler, molt probablement, es jubilaria a l'agost, als 75 anys. La comunitat, doncs, hauria d'escollir el seu substitut.  Aquest relleu es va fer efectiu fa uns dies. La congregació va escollir el nou abat, Manel Gasch i Hurios, de 51 anys, llicenciat en Dret i Teologia, que fins ara era majordom administrador, càrrec clau en la governança de l'abadia benedictina, tal com ja vàrem informar. 

Clicant aquí es té accés al documental.