26 d’abril 2021

La catequesi familiar s’obre pas malgrat la pandèmia

Ara fa un any el coronavirus, com va passar amb moltes altres coses, va aturar les trobades mensuals de la catequesi familiar de la comunitat de Sant Ildefons.

Amb tot, les ganes de retrobar-nos per continuar compartint en comunitat la nostra fe, especialment durant aquelles dates en què tots sentíem la necessitat de pregar els uns pels altres, les vam poder canalitzar mitjançant unes trobades telemàtiques per Rams, Pasqua i Pentecosta, en les quals vam poder pregar, cantar, escoltar a Mn. Josep Maria i així aconseguir sentir-nos més a prop.  

Al començament d'aquest curs, tot i estar ple d'incerteses, teníem clar que calia seguir apostant per la catequesi, com un procés comunitari en el qual els nostres infants puguin anar creixent en la fe cristiana.  Malauradament les limitacions sanitàries establertes no ens han permès fer cap trobada presencial de la catequesi familiar. Tot i això, el bon material que en Frederic Bassó ens ha deixat com a llegat i que la Montserrat Martínez ha recollit en uns magnífics llibres, el mestratge de Mn. Josep Maria i de la Mireia Galobart i la bona experiència de les trobades on line del confinament, ens han donat una oportunitat per mantenir la catequesi amb els nostres infants. 

Així els pares i mares, molts d’ells també catequistes, hem pogut seguir treballant els temes amb els infants en família. 

Els catequistes han anat facilitant eines de treball als pares i acompanyament en la seva tasca a casa, i han anat convocant trobades mensuals en format virtual amb els infants per tal de concloure cada un dels temes treballats. 

Mn. Josep Maria i la Mireia han seguit guiant els catequistes i han ofert una sessió on line de formació per a pares. 

També hem mantingut les nostres pregàries comunitàries on line que, malgrat les limitacions inherents a les pantalles, han esdevingut autèntics moments de pregària viscuda i compartida. La darrera es va fer el diumenge 25 d'abril al vespre; amb el propòsit de celebrar la Pasqua plegats, hem preparat un ritual del foc simbòlic per cremar tot allò que volem deixar enrere i ressuscitar a la Llum. 

Malgrat tot, tenim clar que la parròquia continua sent el lloc privilegiat on viure la catequesi en comunitat, i si l'evolució de la pandèmia ens ho permet, que sembla que sí, el mes de maig podrem celebrar les primeres comunions i les confirmacions en grups molt reduïts. I intentarem acabar el curs amb unes celebracions presencials comunitàries de l'eucaristia. Per Rams ho vam poder fer, amb molta prudència, limitacions i mesures de seguretat, i la joia del retrobament va fer que fos una celebració molt bonica. 

Desitgem que el proper curs la nostra catequesi familiar pugui tornar a ser presencial i això sigui el senyal d'haver superat uns moments molt difícils per a tots. Però sigui com sigui, aquest curs hem après que amb la il·lusió i les ganes de tots, i amb la força i la llum de l'Esperit Sant, podem continuar acompanyant els nostres infants en el procés d'anar creixent en la fe cristiana.

Anna Español