22 de març 2020

Reflexions a la paraula de Déu

Creus en el fill de l’Home?

Reflexionar sobre la Paraula en aquesta setmana en la qual tots ens trobem tancats a casa, pot anar-nos bé. Necessitem parar de la marxa accelerada que sovint portem tots plegats. Des de les nostres llars posem a prova la nostra capacitat de convivència amb tota la família, cosa que no resultarà fàcil. Pares, fills, avis o altres familiars. I els que estan sols intentant sobre viure comunicant-se per mitjà sistemes tecnològics actuals. Als pobres i els sense sostre amb més dificultats que molts de nosaltres, molts d’ells grans i malalts, i formant part dels col·lectius vulnerables i de risc. Perquè ens passa tot això? La veritat és que no ho sabem, com tampoc sabem donar raó del mal que tantes vegades xafa el nostre món.

Jesús quan els deixebles li pregunten perquè aquell home és cec, no respon com un jueu observant, sinó com un home ple de misericòrdia i confiant en Déu. Li dona la vista, sentit del qual mai havia gaudit, ja que era cec de naixement. Necessitem que Jesús sigui la nostra llum per fer front a aquests mal que ens ha sorprès i que ens està arrossegant amb tanta força. Hem de sortir de nosaltres mateixos, com tantes persones generoses estan sortint d’elles mateixes, amb risc, per tal d’ajudar els altres. Com ens diu sant Pau, hem de donar els fruits que neixen de la llum: bondat, justícia i veritat. Això és el que fan tots les dones i homes que durant aquesta pandèmia s’entreguen sense límits.

Seguint amb el relat evangèlic d’aquest diumenge voldria fer notar la valentia i claredat del cec de naixement quan alguns fariseus volen indagar sobre el fet en si, ell, el cec, confessa clarament sense por ni embuts sobre Jesús, “que és un profeta“. Aquesta afirmació valenta i decidida queda completada en les preguntes i respostes del diàleg-interrogatori que els fariseus li van formulant, El cec continua decidit i fins i tot els respon amb contundència. Quan retroba Jesús, una vegada l’han exclòs de la Sinagoga, afirma la seva fe a la pregunta de Jesús: “Creus en el fill de l’Home?”..., ”Hi crec, Senyor“.

El Misteri de Déu és impossible d’entendre’l amb la dèbil potència de la nostra ment. És Jesús qui ens el fa proper. La nostra vida, en aquesta hora difícil, ha d’intentar donar raó de la nostra fe en el Déu de Jesús, que Ell ens hi apropa.

Prenem exemple del cec de naixement que amb la seva experiència de fe va confessar Jesús com a Senyor. Cal que nosaltres fem el mateix amb la nostra vida en aquest temps dur i difícil de malaltia i sofriment per a molts.

Ignasi Garcia Clavel
IV Diumenge de Quaresma
22 de març de 2020