23 de maig 2019

Dia del malalt

El Secretariat Diocesà de la Pastoral de la Salut ens ha fet arribar un cartell per a la campanya del dia del malalt que serà el proper diumenge sisè de Pasqua.

En les nostres celebracions, especialment en les dominicals, veiem que en la comunitat reunida hi ha l’absència de germans i germanes malalts que donades les seves circumstàncies de salut, anys, etc. han quedat impossibilitats de la presència física. A casa, hospitalitzades, en residències, ateses per familiars, cuidadors professionals, depenen i fan el seu camí amb la dependència dels altres que sempre hauran d’agrair i molt. Es obvi que la pregària per a ells és constant així com el nostre record, afecte i solidaritat.

Fa més de quaranta anys que em dedico a la pastoral de la salut juntament amb seglars voluntaris/es. Visitem i alimentem l’esperit de tots ells que tenen el dret de ser estimats i valorats. Mes enllà de l’amistat que es trava amb ells la nostra ajuda consisteix en fer-los conèixer la paraula de Déu i alimentar-los amb l’Eucaristia. Molts d’ells ens han anat deixant per viure la Pasqua, és a dir, per fer el pas de la vida caduca a la vida Eterna. La comunitat no voldria que cap d’ells se sentís orfe de Déu ni dels germans i per això setmana rere setmana, mesos i anys, els acompanyem. Quan es creu oportú d’acord amb ells i la família un prevere de la comunitat administra en el lloc habitual la unció dels malalts. Aquest sagrament s’administra també dins la comunitat un cop a l’any per a totes aquelles persones que ho demanen.

Tots els qui ens dediquem a aquesta pastoral coincidim en una cosa, és molt més el que nosaltres rebem d’ells que el que podem donar-los personalment. I l’Evangeli ens diu que estimar Déu és el més important i que estimar a germans és semblant i ja no diguem si aquests són malalts, impossibilitats o gent molt gran. No deixem d’acompanyar-los sempre.

Francesc Xavier de Dou