07 de desembre 2018

Vetlla de pregària d’Advent: En temps d'incerteses, preguem amb esperança

Aquest proper dilluns dia 10, a les 8 del vespre, estem convidats a pregar comunitàriament. El títol de la pregària és ben explícit: En temps d'incerteses, preguem amb esperança.

El moment que vivim és greu, i ho és per molts motius. La situació del nostre país és de gran tribulació, vivim un veritable estat d'excepció. La prova més fefaent és la vaga de fam de quatre persones que legítimament han estat elegides democràticament per formar part del nostre Parlament. Independentment de les opcions polítiques de cadascú (tota opció política és respectable, mentre es defensi pacíficament i per les vies democràtiques), aquesta vaga és conseqüència d’una vulneració flagrant dels drets de les persones. Prova d'això és una presó preventiva de més d'un any, i la demora als recursos que han estat presentats al Tribunal Constitucional.

No podem restar insensibles a la política immigratòria dels governs europeus. Vivim amb l'ai al cor, sabent la sort de molts immigrants que són rebutjats als països europeus, i molts d'ells moren ofegats al Mediterrani en el seu intent d'arribar a Europa, o són abandonats a la seva sort.

Ens ha de preocupar i molt la manca d'habitatge, i els múltiples desnonaments que sofreixen tantes famílies. Ens ha colpit com hi ha persones que s'han suïcidat en el moment de ser desallotjades de les seves cases.

He posat aquests tres exemples, i en podria posar molts més. La incertesa i el dolor està present en el nostre món. És en aquest context que celebrem el temps d'Advent, temps d'esperança; temps de reafirmar la nostra fe en el Senyor que amb pobresa, celebrarem que va néixer fa dos mil·lennis, i va venir enmig nostre per anunciar que el Regne de Déu ja és una realitat. Regne de Veritat, de Justícia, d'Amor, de Llibertat, Regne de Pau, i de Santedat.


A nosaltres, els seguidors de Jesús, se'ns ha confiat que la llavor del Regne plantada amb la mort i resurrecció del Senyor, pugui créixer. I ho hem de fer confiant en aquell que és el Bon Pastor, i ens acompanya fins i tot quan passem per barrancs tenebrosos, i creiem que arribarà el dia que Ell eixugarà les nostres llàgrimes.

Davant d'aquest món, que viu enmig de tants cataclismes (recordeu l'evangeli del diumenge passat), nosaltres hem d'alçar el cap, no deixar-nos portar pel pessimisme, pel no hi ha res a fer. I per aquest motiu és molt important que revifem la nostra esperança.

La pregària de demà té com objectiu, que comunitàriament preguem a Déu. Pregària que ens ajudarà a interioritzar la seva Paraula, a entrar en comunió amb Ell, a contemplar la salvació que ens ofereix, a enriquir els nostres ànims molt minvats a causa de les nostres febleses. La pregària de demà ens ha d'omplir d'esperança, ens ha d'ajudar a no defallir, i que malgrat els núvols i la foscor en que vivim, siguem conscients que podem i hem treballar per un món diferent.

Davant del Sagrari, on hi ha la presència misteriosa i real del Senyor que mai ens abandona, i per mitjà de la paraula, el silenci, els cants, demanarem, per intercessió de Maria, mare d'esperança, que no perdem mai l'esperança. Aquesta pregària ha estat preparada estil Taizè, i vull agrair a totes les persones que l'han fet possible, la seva generositat, i sobretot que amb la seva proposta ens ajudaran a tots a pregar amb esperança en temps d'incerteses.

Josep m Jubany