14 de juliol 2018

Reflexions a la Paraula de Déu

Prediquem des de la pobresa, i amb llibertat

Pàgina important de l'Evangeli. Avui llegim les instruccions que Jesús dóna als seus deixebles en enviar-los a predicar. Aquestes paraules han de ser escoltades, meditades i portades a terme per l'Església, ja que van adreçades a tots nosaltres.

Examinem-les breument. El Senyor els envia de dos en dos. La missió, mai no és obra d'un sol, precisa de la col·laboració. El testimoni que hem de transmetre no és el que jo crec, sinó el que ens transmet l'Evangeli. Per això és corroborat per més d'un. Els missioners no han de portar res, fora del bastó i sandàlies. El bastó i les sandàlies són signes que no s'han d'aturar, ni d’entretenir, han de caminar. La missió va adreçada a tothom. La missió és urgent. Han d'anar lleugers d'equipatge.

La predicació no és pot sostenir en res més que en la força de la paraula. No és pot mercadejar amb la Paraula de Déu. Prediquem un Jesús pobre, que no té on reposar el cap. La gran riquesa no es troba en el diners, sinó en l'autenticitat de vida. L'Església no pot acumular riquesa. No és ni amb el diner, ni amb el poder, que farem creïble l'Evangeli. Com ens recorda el papa Francesc, l'Església ha de ser pobre i per als pobres. No és fàcil, ja que a tots individualment, i l'Església comunitàriament, sempre hem tingut la temptació d’imposar-nos per la influència social i pel prestigi de les institucions. Costa molt viure a la intempèrie, renunciar a la coacció, encara que aquesta no sigui violenta, sinó que sovint és moral.

Jesús continua dient que no s'ha d'anar de casa en casa, que s'allotgin allí on siguin ben rebuts, que marxin d’on no els vulguin acollir. L'Església té la missió de proclamar l'Evangeli. Sant Pau ho deia amb paraules vibrants: Ai de mi si no evangelitzo. Ara bé, transmetre no vol dir imposar. Hem de testimoniar sempre, oportunament i inoportunament, però respectant la llibertat del qui rep el missatge. Només des de la llibertat, el missatge donarà fruit.

L'Evangeli acaba dient que els apòstols predicaven, convertien, treien dimonis i guarien a molta gent. Una Església que predica i forma comunitats des de la pobresa, des de la gratuïtat i la llibertat és una església que guareix, denuncia i combat el mal, i ajuda a propagar el Regne de Déu.

Aquest curs treballarem les orientacions i propostes pel Pla pastoral diocesà. Tot pla pastoral, parroquial, diocesà, s'ha d'emmirallar amb aquestes paraules de Jesús. Afortunadament l'Església ja no té el prestigi, ni la valoració de fa alguns anys. No enyorem temps passats, i aprofitem aquesta nova situació, per ser una església més evangèlica, on la seva força es troba en l’autenticitat de la vida en Jesús, i no ni en bosses ni sarrons, que sempre destorben.

Josep m Jubany