25 de febrer 2018

Reflexions a la Paraula de Déu

La nostra vida personal no és un itinerari sense esculls, sense problemes... quants desitjos no acomplerts, quants projectes no realitzats... això suposa sovint fer renúncies i acceptar sovint situacions inesperades. Abraham havia rebut de Déu la promesa que tindria una descendència nombrosa i ara aquesta promesa sembla trencada. Moltes vegades la fidelitat és viscuda com un xoc entre dos amors i els xocs fan mal, com va ser el cas d’Abraham: és l’hora de la fe, aquí em teniu. Abraham és l’home pelegrí que s’ha fiat de Déu, la seva fidelitat li suposa la confirmació d’una gran descendència. Abraham serà considerat com el pare de la fe.

Fem una lectura cristològica d’aquest relat del gènesi i veiem la imatge de Jesús carregat amb la creu enfilant el calvari per consumar-hi el seu sacrifici. Sant Pau ho explica als cristians de Roma: ”Ell va entregar el seu propi Fill per nosaltres” i no el va plànyer, com no estaria disposat a donar-nos-ho tot juntament amb el seu fill.

L’Evangeli d’aquest segon diumenge sempre ens explica la transfiguració. Aquest any en l’Evangeli de Marc, el més antic de tots els evangelis, veiem quines conclusions en podem treure que ens puguin ajudar més enllà de la posada en escena d’aquest passatge. Jesús transfigurat enmig de Moisès representant la llei i d’Elies representant el profetisme, hi ha el detonant de la veu del Pare ”aquest és el meu fill estimat, escolteu-lo”. La mateixa veu que es va sentir al Jordà en el baptisme de Jesús. M’agrada pensar que és la veu del Pare que va seguir Jesús.

Voldria insistir: escolteu-lo! Sovint tancats amb els nostres problemes passem pel costat de les persones sense gairebé ni veure-les, anem oblidant-nos de l’art d’escoltar. No oblidem que ser creient és viure escoltant Jesús. La veu del Pare es dirigia als apòstols, avui es dirigeix a nosaltres. Finalment les paraules de Pere, “Rabí, que n’estem de bé aquí dalt! "Una bona reflexió seria retrobar-nos amb el Senyor en la pregària, en el silenci, i seria una mala reflexió si això volgués dir un fugir de la realitat que ens envolta.

La fe cal que sigui viscuda baixant de la muntanya. La fidelitat a la seva paraula és la que ens donarà força per fer pressent la seva paraula entre els homes. La fidelitat a Déu no dispensa de la lluita. Jesús parla del regne de Déu en el món.

Lluís Saumell