19 de febrer 2017

Reflexions a la Paraula de Déu

Jo penso que l'Evangeli que avui hem escoltat és un dels més difícils d'entendre i practicar: Jesús en ensenyarà amb el seu exemple com actuar davant la violència contra nosaltres. A Joan 8, 10 veiem com Simó Pere talla l'orella dreta a un servent del gran sacerdot, i la resposta de Jesús és "Fica l'espasa a la beina".

No gaire més tard, Jesús clavat a la creu al Calvari (Lluc 23,24) dirà: "Pare perdoneu-los que no saben el que fan".

Contra violència, no violència i perdó.

I avui, qui són els nostres enemics? I els primers en qui he pensat són els que s’enriqueixen amb el dolor i la sang dels altres; és a dir els que fabriquen armes, els traficants de persones i armes, i tothom que hi col·labora. Crec fermament que Déu no vol màrtirs. Ell mateix "entrà al recinte del Temple i es posà a expulsar-ne els venedors" (Lc 19:45), no crec, doncs, que vulgui que ara estimem a tots aquests enemics de les persones, que de les seves barbàries no se’n salven ni les pedres i ens deixen sense els testimonis de les civilitzacions que ens han precedit, amb un inexplicable afany d’esborrar tot el que és bell i irrepetible. Déu vol que visquem en pau i siguem feliços. Llegim al Sermó de la Muntanya les Benaurances, Mt. 5,9: "Benaurats els pacificadors, perquè seran anomenats fills de Déu".

Segles més tard, Ramon Llull ens diu: "Siguem artífex de la concòrdia i de l'amor"
I Sant Francesc d'Assís ens deixà la pregària:

"Senyor,
Fes de mi un instrument de la teva pau.
Que on hi hagi odi hi posi amor.
On hi hagi ofenses hi posi perdó.
On hi hagi discòrdia, hi posi la veritat.
On hi hagi dubte hi posi fe.
On hi hagi desesperació hi posi esperança.
On hi hagi tristesa hi posi joia."


Unint-nos en la pregària demostrem el nostre ferm rebuig i exigim a tots els governants que abandonin la fabricació i tràfic de persones i armes. I que Déu ens concedeixi la gràcia de poder viure per sempre més en un món on regnin la justícia, l’amor i la pau.

Rosa Maria Olivella