08 de març 2015

Reflexions a la Paraula de Déu

Déu estima tant el món que ha donat el seu Fill únic; tots els qui creuen en ell tenen vida eterna.

Pot semblar estrany llegir a l’Evangeli que Jesús, en trobar al temple els venedors de vedells, moltons i coloms i els canvistes asseguts, es va fer un fuet de cordes i els tragué tots, moltons i vedells, fora del temple, escampà la moneda dels canvistes i els bolcà les taules. És una imatge violenta que no veiem en Jesús en altres passatges de l’Evangeli. No ens hem d’estranyar de la seva indignació, ja que en tot el seu missatge ens parla i ens mostra la gratuïtat de Déu que estima les persones sense límits i vol veure en elles amor i solidaritat i, per tant, una vida convertida en mercat, on tot es compra i es ven, és la perversió més destructora d’allò que Jesús vol promoure entre nosaltres. D’aquí ve la seva indignació.

Jesús es presenta en el nostre món com un Amor que es manifesta en el seu més alt grau: donant-se completament pels que s’estima, un amor que no es compra ni es ven. Ens cal tenir clar i no oblidar la gratuïtat de Déu, que estima tant el món, que arriba a l’extrem de donar-nos el seu Fill únic, Jesús.

Llegim al llibre d l’Èxode: Déu digué no tinguis altres déus fora de mi. Que poc ens costa caure en el parany de deixar de banda aquesta gratuïtat de Déu i tenir altres déus, com són el diner, el poder, la mentida, l’egoisme, el benefici propi, el prestigi, etc. etc.!

Ens diu la primera carta de sant Pau als cristians de Corint: “en l’absurd de l’obra de Déu hi ha una saviesa superior a la dels homes i en la debilitat de l’obra de Déu hi ha un poder superior al dels homes”. Convençuts d’aquesta saviesa i poder de Déu, contagiem-nos de la seva gratuïtat, del seu amor cap al món, cap a totes les persones, i seguint l’exemple de Jesús, estimem sense esperar res a canvi, deixem de banda aquests altres déus que ens tempten i humanitzem el nostre món, fent-lo més just i solidari.

Maite Cura