12 d’abril 2010

L’Escola de l’Infant Jesús celebra 150 anys d’història

Poques institucions poden celebrar una efemèride com aquesta i l’Escola de l’Infant Jesús ho fa amb tots els honors i mereixements. Tants anys d’història donen per molt, més encara quan en el decurs dels tres segles que la contemplen, la societat ha sofert canvis tan radicals que han obligat a fer una adaptació als temps sense perdre els orígens ni alterar el seu ideari, i des d’aquest punt de vista l’Escola de l’Infant Jesús n’ha estat sempre un exemple.

De sempre, i encara ara, coneguda com l’Escola de les Dames Negres, l’Infant Jesús ha tingut una presència molt important al barri i ha estat un referent educatiu i de fe per a moltes famílies.

Són molts els vincles d’unió entre l’Escola de l’Infant Jesús i la Parròquia de Sant Ildefons, el més important dels quals és, sens dubte, que va ser la seu provisional del culte des que la Parròquia va ser creada l’any 1949 fins a finals de 1960. Un llarg període de temps durant el qual fou construït el temple actual al carrer dels Madrazo que fou beneït pel bisbe Modrego el gener de 1961.

Recordem que l’any 1959 a l’església de la Travessera de Gràcia hi va tenir lloc l’afer Galinsoga, que recentment hem recordat en aquestes pàgines en ocasió dels cinquanta anys dels fets.


L’Escola, seguint les directrius del Concili Vaticà II, ha tingut la nostra comunitat com a referent a l’hora d’educar en la fe en Jesucrist els seus alumnes, deslligant d’aquesta manera el que ha de ser l’educació religiosa a l’escola de la vivència de fe en la família. Les seves titulars, primer la Maria Núria Gelpí i ara la Mireia Galobart, junt amb d’altres germanes de la comunitat, s’han implicat de manera personal i continuada en la nostra Catequesi d’infants i adolescents.

Són moltes les persones de la nostra comunitat que s’han educat a l’Escola de l’Infant Jesús, i també són moltes les famílies que hi han dut els seus fills i filles, i de retruc també són moltes les famílies que han conegut Sant Ildefons pel fet de portar-los a la catequesi per consell de l’Escola. Un feedback, que ha funcionat i funciona en benefici de les dues comunitats.

El mes de maig de l’any 1999, en la celebració del cinquantenari de la Parròquia, l’Escola de l’Infant Jesús va ser seu del Simposi “La Parròquia oberta al futur”. Mireia Galobart, que en aquell moment era membre del Consell Pastoral, hi va tenir part molt activa i juntament amb Mn. Alemany va desenvolupar una de les ponències: “La parròquia, testimoni d’una comunitat de fe”.

El passat dia 16 de març va tenir lloc a l’escola el primer dels actes commemoratius del 150 aniversari, al qual hi vaig ser convidat, i en el qual el Dr. Francesc Torralba va fer una conferència centrant el seu discurs en l’Humanisme cristià, tot recordant que commemorar significa fer memòria en comunitat.

Properament, els mesos de maig, juny i octubre, estan previstos altres actes celebratius en els que hi tindran cabuda tota la comunitat educativa, Consell Escolar, professorat, alumnes i ex-alumnes, i l’associació de mares i pares d’alumnes.

Ens unim amb joia a la celebració del 150 aniversari i felicitem ben de cor l’Escola de l’Infant Jesús, la seva titular i tota la comunitat educativa i els desitgem coratge per seguir fent la seva tasca amb el zel que sempre els ha caracteritzat.

Lluís Saumell, pvre.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo vaig ser alumne de les Dames Negres als anys seixanta i ningú em va avisar d'aquestes celebracions dels 150 anys de l'escola en que que vaig ser més feliç, m'entrixteix molt no haver-me assabentat abans

Anònim ha dit...

Jo també vaig ser alumna de les Dames Negres als anys seixanta i tampoc ningú em va avisar de la celebració dels 150 anys. Em sap molt greu

Pep Montella ha dit...

Jo també, però com tante ordres desprès del concili han fotut llufa i ja no existeixen. El cole el tenen de moment els jesuïtes. Adeu siau!