25 de setembre 2021

Reflexions a la Paraula de Déu

Del Llibre dels Nombres: “El Senyor va baixar enmig d'un núvol, parlà amb Moisès i infongué als setanta ancians una part de l'esperit que Moisès tenia”. Déu infon el seu Esperit a totes les persones i ens dona els dos manaments més importants: “Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l'ànima, amb tota la força i amb tot el pensament, i estima els altres com a tu mateix” (Lc 10.25-2). Jesús ens diu que estimem els altres , com el bon samarità.

Avui, qui són els bons samaritans? Els qui ajuden a salvar vides i fan possible, en l’interminable crisi de refugiats, que es pugui distribuir aigua potable i aliment als qui dormen al carrer i als qui han marxat perseguits del seu país. Els qui fan que es pugui distribuir roba d’abric als refugiats que esperen a les fronteres. Aquells que ajuden als qui sofreixen violència institucional. Nosaltres hem d’exigir als polítics que es respectin els drets de les persones migrades i refugiades, que s’ajudi els que pateixen les calamitats de la crisi climàtica, tal com ho preveu el Salm: “L’envoltava un pavelló de fosca, aigua tenebrosa i espessa nuvolada; els núvols, davant el seu esclat, es tornaven brases roents i calamarsa” (Salms, 18, 12-13).

Ho podem fer a la nostra ciutat, i també a distància, a través d’ONG. “En aquell temps, Joan digué a Jesús: ‘Mestre, n’hem vist un que es valia del vostre nom per treure dimonis i li dèiem que no ho fes més, perquè no és dels qui venen amb nosaltres’. Jesús respongué: ‘Deixeu-lo fer. Ningú que en nom meu faci miracles, no podrà després malparlar de mi. Qui no és contra nosaltres, és amb nosaltres. Tothom que us doni un vas d’aigua pel meu nom, perquè sou de Crist, us dic amb tota veritat que no quedarà sense recompensa.’” (Mc 9, 38-43.45.47-48).

Tenim Jesús entre nosaltres, però li fem gaire cas? Jesús és el Fill de Déu fet home que ha ressuscitat d’entre els morts. Els dons de l’Esperit es manifesten a persones de totes les creences i d’institucions de tota mena quan duen a terme a consciència el seu treball de cada dia, de manera que l’objectiu últim d’allò que fan és el bé de la humanitat sencera. L’únic que perviu en aquest món és el bé que som capaços de fer-hi. Recordem-ho: qui no és contra nosaltres, és amb nosaltres.

Obrim-nos al seu Esperit: que l’Esperit de Déu ens ompli, i que les nostres mans ajudin les persones del nostre entorn de vida i de més lluny, si és possible.

Pere Rius