22 de setembre 2021

La Mare de Déu de la Mercè una festa genuïna de Barcelona

La Mare de Déu de la Mercè és invocada pels barcelonins, i cada any la ciutat de Barcelona celebra la seva festa major aquesta setmana.

La solemnitat de la Mare de Déu de la Mercè va unida al record històric de la fundació de l'Orde Mercedari, instituït per al rescats dels captius, i inspirada, segons la tradició, per la mateixa Mare de Déu a sant Pere Nolasc, a sant Ramon de Penyafort i al rei Jaume I, el Conqueridor.

Era el segle XIII, molts cristians eren captius dels musulmans, i ells invocaven la Verge pel seu alliberament, i la Verge els va escoltar  fundant l'orde dels mercedaris, els quals, a més a més dels vots de pobresa, obediència i castedat, hi afegien un quart vot, el de quedar-se en lloc dels captius, si la seva fe trontollava i en tenien una greu necessitat.

El seu primer temple a Barcelona va ésser edificat pels mercedaris, prop del mar, i l'actual imatge és del segle XIV, i el temple és del segle XVIII. Aquesta imatge fou solemnement coronada pel bisbe de Barcelona Jaume Català l'any 1888.