19 de gener 2020

Reflexions a la Paraula de Déi

Déu és la meva força

A l’Evangeli d’avui, diumenge II durant l’any, Joan 1, 29-34: Joan evangelista ens relata el baptisme de Jesús, i recull el que va dir Joan Baptista: «Jo no el coneixia; però, si vaig venir a batejar amb aigua, va ser perquè ell es manifestés a Israel». No devia conèixer la divinitat de Jesús fins aquell moment. Però desprès del baptisme va dir «Jo ho he vist i dono testimoni que aquest és el Fill de Déu».

Joan i Jesús ja des del seu naixement tenien moltes coses en comú. El naixement de tots dos fou anunciat per un àngel, tots dos eren fills d’una família religiosa i temorosa de Déu. Sempre que resem l’Ave Maria recordem la salutació de l’àngel a Maria. Poc sabem de llur infantesa, i de llur vida pública sabem que tots dos practicaven la misericòrdia i la humilitat; de Joan, l’historiador Flavi Josep, diu: «Exhortava els jueus a practicar la virtut, la justícia dels uns amb els altres i la pietat amb Déu, i després rebre el baptisme». L‘arquebisbe d‘Urgell, Joan Enric Vives, diu que Sant Joan Baptista fou el gran i darrer profeta de l‘Antic Testament, que veié Crist, el batejà i el mostrà present com a Salvador i Senyor.

A Jesús el veiem curar els malalts, ressuscitar els morts, predicar amb paràboles preses de la vida diària, que estimulaven a fer una reflexió. I les benaurances són una invitació a estimar els altres. La vida pública de Jesús va del Jordà al Gòlgota, un curt camí que durà tres anys, plens de bondat i també de dolor per aconseguir la nostra redempció.
I tant Joan com Jesús, que practicaven la virtut, foren condemnats i executats per gent menyspreable i plena d’odi.

Passen els segles i el missatge de Crist perdura, i esgarrifa pensar com continuen guerres i sofriments sense veure’n la solució, una solució que ja Joan predicava: practicar la justícia els uns amb els altres.

Davant de totes les dificultats que comporta l’existència, que l’exemple de Joan i de Jesús ens ajudi a afrontar la vida amb coratge, alegria i esperança. Per altra banda, Mn. Joan Escales, rector d’Enviny al Pallars, al seu comentari d’aquest Evangeli l’any 2014 ens diu: «Déu és la meva força. Quan creguis que has esgotat tots els teus recursos, pensa en Ell, sempre està al teu costat. Utilitza’l de guia».

Rosa Maria Oivella