01 de desembre 2019

Reflexions a la Paraula de Déu

“Prou de dormir; ja és hora d’aixecar-nos”

“Germans, siguem conscients dels moments que vivim. Prou de dormir; ja és hora d’aixecar-nos.” Així comença la segona lectura d’avui, de la carta de Sant Pau als cristians de Roma.

L’Evangeli diu: “Vetlleu”. “Estigueu a punt també vosaltres, que el Fill de l’home vindrà a l’hora menys pensada”.

I la primera lectura, del Llibre d’Isaïes, diu: “Veniu, pugem a la muntanya del Senyor, al temple del Déu de Jacob, que ens ensenyi els seus camins i seguim les seves rutes.”
Amb aquestes lectures, avui, primer diumenge de desembre, comencem el temps d’Advent, a la vegada que iniciem un nou any litúrgic. Tot preparant-nos pel Nadal, podem prendre-ho com una invitació a fer una sacsejada a la nostra vida, a treure’ns de sobre la indiferència, la rutina i la passivitat que ens fa viure adormits i preguntar-nos què és el que estem descuidant, què és el que hem de canviar, a què hem de dedicar més atenció i més temps.

Les respostes a les preguntes ens portaran, ben segur, al convenciment que necessitem renovar-nos i estar més vigilants com ens diu l’Evangeli, que significa seguir a Jesús, estimar allò que Ell va estimar, conformar la nostra vida a la vida de Jesús.

Així, doncs vigilants i conscients dels moments que vivim, amb una gran crisi social i mediambiental a tot el planeta; l’Advent pot ser un bon moment per fer la conversió ecològica a que ens convida el Papa Francesc a la “Laudato Si”.

Apostem por un altre estil de vida, deixem el desig de comprar i consumir, sortim de nosaltres mateixos i dels nostres particulars interessos i siguem capaços de sentir que ens necessitem uns als altres, que tenim responsabilitat en la vida dels altres i en el món, i siguem valents, comencem amb petits gestos de la nostra vida quotidiana, amb fe en l’amor de Déu i ajudats per la pregària, lluitem per un món nou, on es respecti la natura, hi càpiga tothom amb una vida digna, sense injustícies ni opressions, on es respectin els drets de totes les persones i totes elles tinguin cobertes les necessitats bàsiques.

Maite Cura