16 de setembre 2018

Reflexions a la Paraula de Déu

I vosaltres, qui dieu que sóc?

En el bell mig del seu llibre, l'evangelista Marc ens recorda la pregunta que Jesús va fer al seus deixebles: "I vosaltres, qui dieu que sóc?". No és una pregunta qualsevol, ans tot el contrari, és la gran pregunta. La resposta és clau per saber si els interlocutors de Jesús han entès qui és Ell, i què significa ser seguidor seu.

L'escena té lloc a Cesarea de Felip. Jesús deixa la seva estimada Galilea, i es dirigeix cap a Jerusalem. Allà, a la ciutat santa, patirà, serà rebutjat, crucificat, i ressuscitarà. Cal que ho sàpiguen els que l'acompanyaran en el seu viatge. Viatge que és tot un programa de vida, de vida d'amor, de lliurament envers els altres.

Si proposéssim aquesta pregunta als nostres amics, podríem comprovar que les respostes són múltiples i diferents, per alguns seria un pregunta que no té cap sentit, Jesús és totalment absent en les seves vides; per altres un record entranyable de la seva infantesa, però que ara ja adults, no té cap sentit; per altres un mestre de moral que és bo seguir el seus consells ètics; també és possible que ens responguessin, que el programa de Jesús és molt exigent, això fa que se'l sentin molt llunyà ja que no és per a ells, i així un llarg etcètera.

Ara la pregunta se'ns fa a tots nosaltres. És una pregunta que no podem respondre, sense haver meditat profundament sobre la nostra condició de creients. No podem respondre amb fórmules que llegim en el catecisme. La resposta que ens demana el Senyor, és en la meva vida de cada dia qui és per a mi Jesús. ¿Quin paper té la persona de Jesús en les decisions que prenc, en l'estil de vida que porto, en les esperances que em motiven? en definitiva, en el sentit de la meva vida. Veritablement en el meu jo més profund, qui és Jesús per a mi?

Pere, va respondre: Vós sou el Messies. L'Apòstol apunta en bona direcció, però no acaba d'encertar en la diana. Per a Pere, Jesús és el guaridor, el consolador dels febles, persona que cal escoltar i admirar, però seguir-lo fins a la Creu és tota una altra cosa. I per a nosaltres, qui és Jesús?

Josep m Jubany