07 de juliol 2018

Reflexions a la Paraula de Déu

A punt de fer vacances

A aquestes alçades de l’estiu, la majoria de famílies tenen programades les seves vacances, uns per anar al seu lloc habitual, altres per anar a descobrir món, o potser un ingredient per programar-les és anar de rebaixes. Dic això perquè m’ha cridat l’atenció veure moltes persones sortint de botigues i grans magatzems amb les seves bosses de rebaixes... enhorabona! Aquest és l’ambient que respiren algunes d’aquestes persones.

Deixeu-me dir, però, que les lectures d’aquest diumenge no són precisament de vacances ni refrescants, fixeu-vos què diu el profeta Ezequiel: ”t’envio al poble d’Israel que s’ha alçat contra mi” i el mateix sant Pau es troba en lluita amb ell mateix amb unes paraules molt dures ”Déu ha permès que em clavessin com una espasa en la carn” i a l’ evangeli els mateixos convilatans de Jesús parlant en to despectiu diuen d’ell: ”d’on li ve a aquest tot això, no és el fill de Maria?” Mai no ha estat fàcil ni planer l’anunci del regne; de vegades pot haver-ho semblat quan en comptes d’anunciar-lo amb tota claredat hem buscat succedanis que han aigualit el missatge. “Ha vingut a casa seva i els seus no l’han acollit” dirà sant Joan, i avui qui són els seus? ens hauríem de preguntar. Sens dubte que la resposta és fàcil de deduir: som nosaltres.

Què fer davant les contradiccions que moltes vegades ens depara la vida? Tots veiem l’ambient que avui respira la societat, fins i tot nosaltres mateixos hi quedem sotmesos; potser molts us pregunteu: -que no podem tenir uns dies de vacances? Es clar que sí, però el que no podem fer és desentendre’ns del món en què vivim. Aquests dies han arribat a Barcelona amb un vaixell una colla d’immigrants rescatats del Mediterrani. Això ens ha de fer prendre consciència de la tragèdia que viuen moltes persones que lluiten només per salvar la vida. Són coses que no estan al nostre abast, però això ens ha de fer sensibles a les situacions dramàtiques que viuen moltes persones. Alternem el nostre lleure amb fer més lleugera la vida de les persones que pateixen. Fem-los-hi la vida més amable; visitar persones que potser es troben soles i que agraeixen la visita d’una persona amiga. El missatge de Jesús és un missatge que no s’imposa per força sinó pel convenciment, i potser dir també que una bona manera de fer vacances és estar acompanyats d’un bon llibre o d’una bona música i també, per que no, d’un temps de reflexió i de pregària que ens ajudi a sortir dels entrebancs que sovint ens porta el dia a dia. Bon estiu!

Lluís Saumell