27 de maig 2018

Reflexions a la paraula de Déu

Aneu a convertir tots els pobles

No ens parem pas a entendre el misteri de la Trinitat de Déu. Sant Agustí ja ho va pretendre i va haver d’abandonar el seu propòsit. Tanmateix l’Església dedica aquest diumenge, després de celebrar la presència de l’Esperit Sant en el nostre món, la dominica passada, a fer-nos conscients que Déu està enmig nostre sempre. Que el nostre món no és un món buit sense cap sentit sinó que tot camina vers Ell per mitjà de la persona de Jesús ressuscitat.

Certament partim de la Fe per acceptar aquestes interpretacions teològiques. I això no significa pas que no sorgeixin dubtes en el camí del nostre viure cristià. Moisès 1.300 anys abans de Crist va experimentar i patir els dubtes del seu poble alliberat dels egipcis i fer camí vers la terra promesa. Però durant el camí, quants entrebancs varen haver de superar! Crec que la Fe no és absència de dubte sinó fer camí.

Segurament nosaltres, homes i dones d’avui, podem comprendre més que els israelites del temps bíblic de Moisès. El nostre fonament és Jesús de Natzaret. Jesús ressuscitat està en Déu Trinitat i per nosaltres seguir Jesús té la seva dificultat perquè ens demana que servim i estimem, i això no sempre ens és fàcil. Però si vivim, com ens diu l’apòstol Pau, i ens deixem portar per l’Esperit de Déu, també nosaltres som fills. Això vol dir que el nostre pare és Déu.

En totes les èpoques de la història humana ha calgut anunciar amb el testimoniatge la presència de Déu. Els cristians ho podem fer amb convicció i fidelitat al missatge, ple d’humanitat, que hem rebut de Jesús. I sabem, per la nostra fe, que l’Esperit de Déu és en el nostre món i en l’univers sencer.

L’anunci en l’Evangeli de Mateu diu ben clar el que hem de fer: convertir a tothom, batejant en el nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant. Aquesta conversió no pot ser mai impositiva, hem d’anunciar amb el testimoni i esperar que l’Esperit vetlli pel nostre anunci, potser fet amb poca traça. Les dones i homes tenim desig de sentit, de veritat i de vida i cal presentar Jesús com el nostre mestre. La seva figura no deixarà indiferent a ningú.

Ignasi Garcia i Clavel