02 de maig 2018

Assemblea de la Comunitat del passat dilluns 9 d'abril

Què fa l’Església en els nostres dies? Com sabeu aquest és el fil conductor de les nostres assemblees durant aquest curs. En l’assemblea del mes d’abril la nostra reflexió fou el treball que fa l’església de Barcelona amb la gent del mar.

La presentació anà a càrrec de Mn. Ricard Rodríguez Martos D. P. Delegat de l’Apostolat del mar, i director del centre Stella Maris de Barcelona. Amb el nom de Stella Maris es coneixen els centres de l’Església catòlica que hi ha arreu del món per atendre, acollir i ajudar a la gent del mar. El lema d’aquesta institució és ser la llar dels mariners.

Mn. Ricard és una persona amb una gran coneixement de tota la problemàtica que existeix al voltant del treball que fan la gent del mar, no sols a Barcelona, sinó, també, arreu del món. Ha estat capità de vaixell, professor de l’Escola de Nàutica de Barcelona i és consultor del Vaticà per aquests assumptes. El treball altruista que el centre porta fent des de fa 90 anys ha estat reconegut per l'Organització Marítima Internacional que va lliurar a l’entitat Stella Maris el premi Seafarers 'Centre of Year 2016, premi que reconeix el millor centre d'acollida de mariners del món.

Mn. Ricard, explicà les diferents activitats que porta a terme Stella Maris.

Acollida : Amb un grup de voluntaris es visiten als vaixells que arriben al port de Barcelona, i es posen a disposició dels tripulants per tot allò que creguin necessari.

Serveis tan variats com donar-los informació sobre la ciutat, acompanyar-los amb furgoneta al local de Stella Maris, o algun punt de la ciutat. Facilitar-los targetes telefòniques, o el correu electrònic perquè es puguin comunicar amb la família.

Assistència religiosa. A Stella Maris hi ha a disposició de tots els mariners, llibres religiosos, especialment bíblies amb diferents idiomes, però també llibres d’altres tradicions religioses especialment l’Alcorà. També se celebren eucaristies i actes ecumènics. Es facilita pels que són de religió musulmana l’adreça de les mesquites de la ciutat. I si cal se’ls acompanya als llocs de pregària.

Un servei religiós que és molt valorat és la presència de preveres als creuers. Stella Maris té acords amb algunes de les companyies de creuers, per assegurar la presència d’un sacerdot durant el trajecte. Aquest servei és molt estimat, no tant sols pels viatgers sinó i principalment pels tripulants. Cal tenir present que la majoria dels treballadors (molt nombrosos) d’aquests vaixells són de països molts pobres, i passen molts mesos lluny de les seves famílies, a vegades en condicions de treball molt precàries. Aquests agraeixen molt la presència de sacerdots, amb ells poden celebrar la fe, i també tenen algú amb qui parlar sobre els seus problemes personals.

Stella Maris, compta també amb un servei d’hostatgeria. Per un molt mòdic preu, la gent del mar que per qualsevol motiu necessita pernoctar a Barcelona, o s’ha quedat momentàniament sense vivenda, són acollits a les seves dependències. És molt valorat el lloc de trobada que hi ha a l’edifici. Allà poden reunir-se, descansar , disposen de bar i de biblioteca.

Un altre servei que ofereix Stella Maris, és l’assessorament jurídic. Assessorament que és molt necessari, especialment quan hi ha conflictes laborals, vaixells que han estat abandonats pels armadors, etc.

Barcelona, durant molts anys, va tenir la fama que vivia d’esquena al mar. Després de les explicacions de Mn. Ricard podem afirmar que no és el cas de l’Església de Barcelona. És important que tots coneguem aquesta implicació eclesial amb la gent del mar.