05 de març 2017

Reflexions a la Paraula de Déu

L'any 2010 ens va correspondre, també, fer la reflexió del 1er diumenge de Quaresma. Era el febrer, si les anotacions no fallen, i el cicle el C (Lluc); però també les temptacions de Jesús. No fem cap referència a l'anomenat "pecat original" perquè si recordem el salm ens està parlant de les faltes que fa una persona, no de les que hagin pogut fer els seus rebesavis.

Tornant a les temptacions, el temps transcorregut des del 2010 ens permet poder dir que hem continuat caient en les temptacions i per tant l'ensenyament de Jesús de poc ens ha servit. Però ara hem cregut que cal interpretar la Bíblia prenent com a destinataris de les temptacions la comunitat, la col•lectivitat, no una persona individual.

Primer: Aixequem murs a fi d'impedir-los l'entrada als nostres països perquè ens podrien prendre el nostre pa o el nostre benestar. Oblidem que si no es poden cobrir les mínimes necessitats serà difícil que es pugui escoltar la Paraula. Perquè Jesús a la resposta a la primera temptació, manifesta implícitament que també el pa és necessari.

Ens hem cregut els reis de l'univers i hem caigut en la temptació de dominar la natura malmetent-la, ignorant la nostra descendència; i el que és més greu encara, negant el canvi climàtic o esperant que la tècnica solucioni el problema.

Gràcies a la tècnica estem esperant que el desenvolupament econòmic sigui sostenible i per això parlem de valor afegit, i enviem la fabricació de productes sense valor afegit al Tercer Món.

Seguim permetent la fabricació d'armes que són destinades a la guerra i no a la pau.

Seguim permetent la corrupció i a voltes potser pensem que pagar una feina a casa sense IVA o en negre és acceptable.

Que la Quaresma ens serveixi per desprendre'ns de la supèrbia com humanitat i pugui ser real l’oferta "CASA NOSTRA CASA VOSTRA".

Malgrat tot això no dubtem que l'Esperit continua alenant i cada vegada que fem una bona acció és com una llavor que no sabem quan fruitarà però segur que ho farà, per això és convenient ser conscient en cada moment del que estem fent.

Angelina i Josep Maria