02 d’agost 2014

Reflexions a la Paraula de Déu

La gran pregunta de Sant Pau

Qui ens podrà separar de l’amor de Crist? Aquesta és la gran pregunta, la pregunta decisiva que Pau adreça als cristians de la seva època. Qui? ¿La tribulació, l’angoixa, la persecució, la fam, la nuesa, el perill o l’espasa? I a continuació Pau els confirma en la fe, els proporciona una seguretat espiritual de sòlid fonament. Els diu: “En totes aquestes coses vencem plenament per aquell qui ens ha estimat”. Que vol dir que és el mateix Jesús el qui garanteix el seu amor als qui creuen en ell i els convida a correspondre’l.

Avui, la pregunta de Sant Pau als cristians del segle XXI ressona amb la mateixa contundència. ¿Qui ens podrà fer desistir de l’amor a Jesucrist i de la fidelitat al seu Evangeli? Qui? ¿Capitostos del materialisme encimbellats sense mèrits humans? ¿Líders superficials amb ínfules dominadores? ¿Predicadors del pessimisme social? Qui? Els nostres mateixos dubtes existencials? Les nostres fluixedats espirituals? ¿Els nostres desconcerts davant la maldat de què són capaços els homes, també avui? ¿L’ambient advers que troba la concepció cristiana de la vida?

Penso que són moltes les situacions angoixoses i injustes per les que passa la humanitat del segle XXI que ens poden fer trontollar la fe. Necessitem fonamentar-la i consolidar-la a la ment i al cor. Em sembla que la millor recomanació és la relectura pausada, silenciosa i repetida amb què conclou el propi Pau: “Estic segur que ni la mort, ni la vida, ni els àngels, ni els principats, ni el present, ni el futur, ni poders, ni altitud, ni profunditat, ni cap altra criatura no podrà separar-nos de l’amor de Déu, revelat en el Crist Jesús, Senyor nostre”.

Josep-Maria Puigjaner