14 de gener 2014

ALGUNES APORTACIONS AL QÜESTIONARI SOBRE LA FAMÍLIA

Per contestar el qüestionari sobre la família per al Sínode de Bisbes que es farà l’octubre d’aquest any, es convocà una reunió extraordinària del Consell Pastoral, oberta tots els qui desitjaven fer aportacions sobre aquesta qüestió. A la trobada que va tenir lloc el 14 de desembre hi participaren 14 persones i es reberen algunes aportacions per escrit.

Abans de fer una valoració de les respostes, vull subratllar que no caiguérem en el tòpic, sovint molt extens, de dir que tot estava malament, i que ara nosaltres aportarien les veritables solucions. Al contrari, la reflexió fou molt serena, on tothom va poder dir el que pensava, i sobretot en l’ànim de tots hi havia la preocupació de com presentar a les noves generacions la irrenunciable fidelitat a l’Evangeli, i que aquesta fidelitat no fos rebuda com a repressora, sinó com generadora de felicitat.

Més endavant publicarem el redactat final del qüestionari, però de moment sí que puc avançar algunes de les línies de fons que sorgiren en la trobada.

Sobre la moral en general


-La moral cristiana sobre la sexualitat no té una bona recepció entre la societat general, i tampoc entre els creients.
-Sovint es posa més èmfasi en el compliment d’unes normes que no pas en l’atenció a les persones concretes.
-Cal explicitar amb més força que la sexualitat és una realitat humana, volguda i estimada pel Creador, i una de les formes privilegiades que té la persona per comunicar-se. Cal evitar totes les presentacions que la valoren com a dolenta.
-Cal fer catequesis per transmetre aquesta moral.

Sobre la vida matrimonial

-El matrimoni és una comunitat de vida i amor. Comunitat que pressuposa que un dels seus pilars fonamentals és la fidelitat dels esposos.
-S’ha banalitzat el compromís de fidelitat familiar. S’ha d’aprofundir molt més què significa en la vida matrimonial la donació de l’un a l’altre, la generositat dels esposos entre si i la gratuïtat.
-Cal que hi hagi una seriosa preparació abans de contraure matrimoni cristià.
-Importància dels cursets prematrimonials (CPM, Catequesi familiar pels fills, etc.)
-Avui no és acceptada la doctrina de la Humanae Vitae, ja que per la majoria dels matrimonis se’ls fa impossible, honestament seguir-la.
-Davant del fracàs matrimonial l’església ha d’ajudar a les persones, i molt més quan el fracàs és irreversible. L’Església ha de mostrar la seva cara més maternal, i de misericòrdia.
-Cal fomentar una espiritualitat matrimonial.

Sobre algunes qüestions en particular

-Cal que s’estudiï i es trobin solucions per a les persones homosexuals. Que no es vegin rebutjades o obligades a viure al marge de l’església.
-Cal estudiar més a fons la realitat, cada vegada més nombrosa, de les parelles que conviuen abans de casar-se.

Josep m Jubany