21 de setembre 2015

Carta de benvinguda del rector en començar el curs

Déu vos guard,

Desprès del parèntesi estival ens disposem a iniciar un nou curs. El dilluns passat els infants i adolescents van començar l’escola. Amb l’inici de les classes retorna la normalitat en moltes famílies.

També la nostra comunitat va reiniciant les seves activitats. Aquesta setmana es realitzaran inscripcions a la catequesi.

El diumenge vinent al matí, es reunirà el Consell pastoral. Consell que marcarà els objectius del curs, i programarà les activitats.

Durant aquest estiu han passat molts fets que no ens poden deixar indiferents, i que necessàriament tindran repercussió en la nostra comunitat. En primer lloc han mort persones estimades i molt vinculades a la parròquia, el Sr. Frederic Torralba, durant molts anys membre de la comissió d’economia, Maria Montserrat Saumell, religiosa Vedruna germana de Mn. Lluís, i Frederic Bassó, ànima i ideòleg de la nostra catequesi, grans creients que ens han deixat un gran testimoni de qualitats humanes i de fe. El millor que podem fer per ells és demanar al Déu de Jesucrist que els premii totes les seves bones obres, que no són poques.

El Papa Francesc ha publicat una encíclica “Laudato si”. És un text on se’ns recorda el valor de la Creació i com els creients hem de tenir cura del nostre món. Amb aquesta encíclica, l’ecologia entra a forma prat dels grans temes de la Doctrina social de l’Església.

El drama dels refugiats i les esglaiadores imatges que ens van oferint els mitjans de comunicació, ha posat en evidència les contradiccions que hi ha en la societat europea. L’Europa del benestar social, promotora dels grans valors humanístics, no troba o no vol trobar, solucions per aquest ingent nombres de persones que vénen al continent fugint de la guerra i de la persecució. Com a creients en Jesucrist, aquests fets ens interpel·len a tots.


El proper diumenge som convocats a les urnes. Aquestes eleccions són un pas més, molt important, en l’anomenat “procés nacional” que viu el nostre País. En aquests moments de la partida, tots ja tenim format el nostre criteri, i tenim les nostres conviccions. Per part meva només vull recordar que el pluralisme i les discrepàncies polítiques són legitimes entre els creients. Ara bé, hi ha uns principis que ens uneixen a tots. Principis basats en l’Evangeli, principis com: la dignitat de la persona, la solidaritat envers els pobres, la llibertat, la justícia, l’estimació a la nació. No ens podem desentendre del que està passant entre nosaltres.

En aquest curs que estem iniciant hi ha diferents fets eclesials que també demanaran la nostra reflexió. Un que ens toca molt de prop als catòlics barcelonins és el canvi de bisbe. No sabem quan serà, ni qui serà el que substituirà al Cardenal Martínez Sistach (cal que l’Església es replantegi el sistema d’elecció de bisbes, aquest secretisme no és bo i només fomenta tafaneries, que no ajuden gens i només enrareixen l’ambient).

El proper mes d’octubre se celebrarà a Roma el Sínode sobre la família, continuació del de l’any passat. Aquesta vegada els pares sinodals ja hauran de proposar mesures concretes sobre com afrontar la pastoral familiar (com l’Església acull els divorciats, els homosexuals, la valoració i defensa del matrimoni cristià etc.) Haurem d’estar atents.
El Papa Francesc ha convocat per l’any vinent un any dedicat a la Misericòrdia. Amb aquest motiu ha publicat un escrit sobre el sentit d’aquest jubileu. També haurà de ser objecte de la nostra reflexió. Ens pot ajudar les aportacions que ens va fer Joan-Carles Mèlich sobre la misericòrdia en l’assemblea del mes de gener, on es va debatre aquest tema junt amb Salvador Alsius.

El Consell Pastoral haurà de tenir present tots aquests fets, i també les reflexions que sorgiren de les Assemblees que varen fer al final de curs, en la del mes de maig, amb la conferència de Joan Estruch “Com ser cristians en el segle XXI”, i en la del mes de juny on junts aportarem propostes concretes a aquesta reflexió.

A tots us desitjo un bon inici de curs.

Josep m Jubany