"L'Església ha d'obrir finestres: com més, millor!"
Aquesta entrevista la va realitzar el periodista Guillem Carbonell a finals del mes de maig del 2008, i publicada a la revista
Foc Nou al febrer de l’any següent. Deixant més de banda la singular biografia de Joan Alemany, l’entrevista se centra en el seu pensament i en la seva manera de veure el món. Les respostes mostren perquè es trobarà a faltar la seva veu i les seves paraules esperançades.
Mossèn Joan Alemany i Esteve (Sant Sadurní d'Anoia 1920, Barcelona 2008) em va rebre al pis del carrer de Santaló on vivia. Feia mesos que buscàvem el moment per tenir una conversa amb una certa profunditat i amb gravadora al davant: costava de trobar, però aquell dia vam aprofitar l'ocasió.
Quan de vegades l'anava a visitar, m'agradava mirar com a la seva bústia hi deia simplement: Joan Alemany. Una persona referent per a tanta gent apareixia com un veí més de l'edifici i gairebé passava desapercebut. El pis, l'havia compartit molts anys amb estudiants: "I els trobo tant a faltar!', deia. Acompanyats per la seva germana Montserrat, vam parlar una mica de tot: de la seva infantesa a Sant Sadurní, els primers temps al Seminari i la seva participació a la guerra com a membre de la Lleva del Biberó: -Vas arribar a disparar?-li vaig preguntar. -Com que feia d'ajudant del comissari, no ho vaig haver de fer mai.
El van ferir a la cama i al front, poc després va fugir cap a Franca amb la retirada republicana, però de seguida va tornar a casa. Havia passat abans pel camp de presoners d'Horta. La Montserrat recordava com, quan va arribar a Sant Sadurní, li preguntaven per la vida al front i ell deia: "No cal, no cal': No en volia parlar.
Aquella tarda vam parlar molt de periodisme: ell procurava llegir cada dia l'Avui, La Vanguardia, El Periódico i El País: "El conjunt dels quatre diaris et fa veure una miqueta el que passa', explicava. També vam repassar els anys de l'Escola de Periodisme de l'Església, de la qual va ser impulsor, recordarem com havia canviar la societat, al llarg de la vida.
Quan vaig engegar la gravadora es va posar expectant i content: no sabia ben bé que en sortiria, però li agradava aquella situació d'estar conversant amb algú més jove en format d’entrevista.
Amb la seva característica veu, tan suau com sempre però amb un to especialment seriós i proper, va anar responent d'una en una totes les preguntes.
En un moment determinat vam començar a parlar de com veia Déu, l'Església i la religió ara i de cara al futur, Diria que va gaudir sobretot contestant les preguntes més directes:
¿Qui és Déu, per mossèn Alemany?