24 de desembre 2019

Felicitació de Nadal 2019

Benvolguts, a les portes del Nadal de Nostre Senyor Jesucrist en aquest any de gràcia del 2019, en nom de la comunitat eclesial de Sant Ildefons i en nom propi, us desitjo un Bon Nadal, i un bon any nou.

Amb senzillesa us faig una proposta: aquests dies d’abans del Nadal, enmig del brogit i la feina per la preparació de les trobades familiars, busqueu un moment per contemplar amb ulls nets, sense perjudicis, l’Infant que hi ha en la menjadora del pessebre. En ell descobrireu la humilitat de Déu, i mentre el mireu, reseu, tot llegint, o recordant les Benaurances (Evangeli de Mateu, Capítol 5). El Nen Jesús, que va néixer en una cova, perquè no tenia lloc a l’hostal, és una bona clau interpretativa d’aquestes primeres paraules del Sermó de la Muntanya.

Jesús ens diu: feliços els pobres. Fou pobre, l’Infant que va haver de néixer fora de la ciutat, en els marges de la societat, pobres foren els pastors, que vivien al ras. Feliços nosaltres, si en aquest Nadal descobrim que el més important no es tenir, sinó compartir i viure el goig d’estimar.

Jesús ens diu: feliços els qui ploren. Jesús al final de la seva vida plorà davant la ciutat de Jerusalem perquè no havia escoltat la crida de Déu. A Josep i Maria segur que se’ls varen caure les llàgrimes, quan els tancaren les portes de l’hostal. Feliços nosaltres, si no som insensibles davant les injustícies del món, si en aquest Nadal descobrim en l’Infant Jesús, la icona de tots els nens i nenes que sofreixen i plorem per ells.

Jesús ens diu: feliços els humils. No calen massa explicacions, la característica més acusada del naixement de Jesús, és la humilitat. Tots els personatges que representem en el nostre pessebre es reconeixen senzills, petits. El mateix Jesús, ell que era de condició divina es va fer no res, fins prendre la condició de servent. Feliços nosaltres, si en aquest Nadal, descobrim que la prepotència i l’orgull ens impedeixen estimar, i que Déu ens parla sempre des dels més petits. I continueu llegint i comenteu vosaltres mateixos: feliços els justos, els compassius els de cor net, els pacificadors, els perseguits... Feliços tots nosaltres si, malgrat les nostres limitacions, les nostres febleses, les nostres rancúnies ens emocionem tot contemplant el pessebre i ens deixem il·luminar per la mirada amorosa de l’Infant que neix... mirada d’amor, mirada que té la virtut de commoure’ns, mirada que ens interpel·la per treballar per un món en pau... mirada que ens donarà la veritable benaurança.

L’Infant que neix va viure a fons l’esperit de les benaurances, en elles va trobar-hi l’autentica felicitat. Quan aquests dies de Nadal rebem felicitacions, i quan ens diem els uns als altres bon Nadal, els cristians no tan sols manifestem bons desitjos per als amics i familiars, sinó que en la paraula felicitats, volem transmetre i contagiar la nostra joia per haver trobat en les benaurances el veritable sentit d’aquesta paraula.

Així doncs, una vegada més us dic bon Nadal 2019 i felicitats. No som en el millor dels mons: hi ha injustícia, pobresa, enemistats, rivalitats, persones a la presó, immigrants rebutjats, un planeta que es degrada, però Jesús neix, i ens convida, un any més, a viure en l’esperit de les benaurances. La veritable felicitat.

Felicitats!

Josep m Jubany, rector