20 de novembre 2019

El sínode de l'Amazònia

Entre el 6 i el 27 d’octubre es va celebrar al Vaticà el Sínode de l’Amazònia, convocat pel papa Francesc. 68.000 persones van participar prèviament en una gran enquesta, el resultat de la qual es va recollir en el document previ.

El principal objectiu de la convocatòria era "trobar nous camins per a l'evangelització d'aquella porció del Poble de Déu, sobretot dels indígenes, moltes vegades oblidats i sense una perspectiva d'un futur serè, també per la causa de la crisi del bosc amazònic, pulmó de fonamental importància per al nostre planeta ".

El Sínode Amazònic ha estat un gran projecte eclesial, cívic i ecològic amb la voluntat de superar els confins i redefinir les línies pastorals, adequant-les als temps contemporanis. La Panamazònia està formada per nou països: Brasil, Bolívia, Colòmbia, Equador, Perú, Veneçuela, Surinam, Guaiana i Guaiana Francesa, es tracta d'una regió que és una important font d'oxigen per a tota la Terra, on es concentren més d'un terç de les reserves forestals primàries del món. És una de les majors reserves de biodiversitat del planeta, contenint el 20% de l'aigua dolça no congelada.

La primera vegada que el Papa va anar a territori amazònic, que va ser a Perú el 19 de gener del 2018, va expressar la seva preocupació pels indígenes afirmant: "Probablement, els pobles originaris amazònics, mai van estar tan amenaçats com ara. L'Amazònia és una terra disputada des de diversos fronts ".

La població d'aquest vast territori és de prop de 34 milions d'habitants, dels quals més de tres milions són indígenes, pertanyents a més de 390 grups ètnics. Pobles i cultures de tots els tipus com els afrodescendents, camperols, colons, que viuen en una relació vital amb la vegetació i amb les aigües dels rius.

La Justícia Social i els drets d'aquests pobles són una indicació prioritària per al Papa Francesc que va reiterar: "El problema essencial és com reconciliar el dret al desenvolupament, fins i tot social i cultural, amb la tutela de les característiques pròpies dels indígenes i dels seus territoris ".

Tot i que la temàtica es refereixi a una regió específica, com la Panamazònia, les reflexions proposades van més enllà del territori geogràfic, ja que abasten tota l'Església i es refereixen al futur de la planeta.

Clicant aquí es pot accedit a document final del Sínode de l'Amazònia.