29 de novembre 2019

D'on venen el Nadal i l'Advent?

Hi ha qui s’ho imagina així: que des de l’endemà mateix de la resurrecció del Senyor, la comunitat dels creients va començar a celebrar d’una tirada, al llarg de l’any, els fets de la vida de Jesús, agrupats en això que anomenem els temps litúrgics: Advent, Nadal, Quaresma, Setmana Santa, Pasqua...

Però no va ser així. Al principi, els cristians es reunien simplement cada diumenge per celebrar la seva fe en Jesús mort i ressuscitat. Després, van començar a celebrar, un cop l’any, una festa pròpia de la mort i la resurrecció: la vetlla pasqual i tot el tridu pasqual... I a poc a poc van anar sorgint els diversos temps que ara coneixem.
¿I el Nadal? ¿Quan es va començar a celebrar Nadal? Va trigar temps...

La primera notícia que en tenim és d’un calendari de l’any 354! ¿I com va començar? Va començar per les ganes de commemorar l’inici de la vinguda del Fill de Déu en aquest món. I ho van fer aprofitant una festa popular que ja hi havia i que s’anomenava “el naixement del Sol”, és a dir, la festa dels dies que comencen a allargar-se. Aquest “naixement del Sol” era un magnífic símbol del Sol que ve a il•luminar totes les foscors: Jesús, el Messies, el fill de Maria, el Fill de Déu fet home. I és des de llavors que els cristians celebrem aquesta festa entranyable.

I l’Advent?

L’Advent, que és el temps que ens porta cap al Nadal, va néixer, naturalment, força anys després. L’Advent comença quatre diumenges abans de Nadal. I per tant, depenent de quin dia de la setmana caigui el 25 de desembre, podrà tenir des de tres setmanes i un dia, a quatre setmanes.

No és un temps de penitència com la Quaresma, sinó que és un temps de goig i d’esperança, i un temps de preparació del Senyor que ve perquè ens trobi ben a punt. No només per rebre'l a Betlem: també per rebre'l en la vida de cada dia, i per rebre'l al final dels temps.

Centre de Pastoral Litúrgica