08 d’octubre 2019

L'Esplai de Sant Ildefons

Enguany celebrem els cinquanta anys d’existència de l’Esplai Sant Ildefons. Hem de donar les gràcies a tots els pares i mares de la Comunitat que des del seu inici van creure que per als seus fills i filles l’Esplai era una molt bona opció per iniciar-se en el coneixement de la natura; i també hem de donar les gràcies als monitors i monitores que han fet possible que els infants creixin amb els valors humans necessaris per afrontar el futur que tenen per davant.

Tot això no hagués estat possible sense l'esforç dels primers pares que van treballar de valent per fer de la Masia del Padrós, a Castellterçol, un lloc habitable (estava en ruïna quan van començar a arreglar-la) per poder fer excursions de cap de setmana, colònies d'estiu, especialment per als més petits, i trobades familiars a les quals no faltava mai Mossèn Ignasi Cases, ànima i impulsor d'aquesta aventura.

L'Esplai de Sant Ildefons ha anat canviant al llarg dels anys, com correspon a qualsevol entitat social. Ben segur que a l'inici i les primeres dècades hi havia un component que potser avui no hi és, o si més no, no és prioritari; em refereixo a la dualitat natura- religió, ja que sempre que hi havia una trobada de cap de setmana al Padrós Mn. Cases hi celebrava la missa del diumenge amb una participació altíssima de tots els components de l’Esplai.

Això feia que, a més a més d'una creixença orientada a l’amor per la natura i per la vida que traspua dels boscos, també hi hagués la influència del coneixement i del creixement en la fe cristiana.

Un altre canvi important ha estat que, havent perdut la Masia del Padrós, ha calgut cercar altres indrets on fer les colònies, en especial, les dels més petits (els Trencapins).

Les colònies i els campaments sempre s’havien fet molt a prop de Barcelona. Recordo una vegada, cap als anys 1990, l’enorme discussió que es va plantejar en una reunió de pares, perquè els responsables de l'Esplai volien anar amb els Xerpes a Menorca !!!
Enguany els Mowglis (12 a 14 anys) han fet una ruta pel Cap de Creus, els Xerpes han fet un tros del Camí de Sant Jaume a Galícia (des d’Ourense) i els grans (Apostrofats) han anat... a Eslovènia !!!

No cal dir gran cosa més respecte de com ha canviat tot, tanmateix l'esperit de l'Esplai de Sant Ildefons continua fent que molts infants arribin a l’edat de plena adolescència conservant en el seu cor el llegat de persones que han col•laborat perquè aquest món on vivim sigui millor; i sense aquests infants, sense totes aquestes ànimes que van creixent en l'amor a la nostra Terra, el futur seria un forat negre sense retorn.

Donem gràcies a Déu per totes les persones que han treballat per l'Esplai de Sant Ildefons, que hi treballen i per als qui hi continuaran treballant; amb la confiança que aquesta tasca continuarà donant fruits abundosos i de bona qualitat.

Que aquests 50 anys que avui celebrem no siguin un tancament d’etapa, sinó un estímul per continuar la feina ben feta pel bé del nostre país.

Xavier Hernández, un pare de l'Esplai dels anys 80 - 90