20 de juliol 2019

Reflexions a la Paraula de Déu

“Maria ha escollit la millor part”

En llegir les lectures d’avui i meditar què em diuen per tal de poder fer aquest comentari, el primer que em fa vibrar és el reconeixement de la dona que té Déu en el Llibre del Gènesi, i Jesús a l’Evangeli.

En el Llibre del Gènesi, Déu pregunta per una dona, Sara, que no se la veu, està dins de casa treballant, complint les ordres del seu espòs, Abraham, per tal que ell pugui quedar bé acollint i servint al Senyor. I el Senyor, a més de preguntar per Sara, li diu a Abraham, que ja pensava que Sara no tindria fills, que en tindrà un.

I en l’Evangeli, Lluc ens relata com una dona, Marta, recrimina a la seva germana, Maria, que està asseguda escoltant Jesús, el fet què no es preocupi de ajudar-la en els treballs domèstics per tal de servir a Jesús. I Jesús premia la actitud de Maria i diu: “Marta, Marta, estàs preocupada i neguitosa per moltes coses, quan només n’hi ha una de necessària. La part que Maria ha escollit és la millor, i no li serà pas presa.”
Deixa clar, doncs, Jesús, ja en el seu temps, que la dona no ha de quedar reduïda a les feines domèstiques, sinó que té dret a una cosa millor que és escoltar la paraula de Déu i viure-la.

Superada la visió feminista, és evident que les paraules de Jesús a Marta són extensibles a totes les persones, homes i dones. Les activitats, preocupacions i treball del dia a dia modelen la nostra manera de viure amb el neguit de fer i fer i ens resulta difícil interioritzar i viure l’espiritualitat en el nostre interior.

Podríem aprofitar el proper mes d’agost, temps de descans, en general, per, en el silenci i la pau interior, reflexionar sobre les paraules de Jesús a Marta i preguntar-nos: quines són les petites coses de la vida a les que la manca de silenci i pregària ha fet que hi haguem dedicat molt temps sense que ens hagin proporcionat gaudi? I quines són les coses realment grans a les que hauríem d’haver dedicat més temps per tal d’enriquir la nostra vida?

Maite Cura