10 de març 2019

Reflexions a la Paraula de Déu

“No temptis el Senyor, el teu Déu”

A l’Evangeli d’avui, primer diumenge de Quaresma, un dels temps litúrgics que a mi em convida més a la reflexió i a la pregària, tot preparant la Pasqua Lluc ens relata el pas de Jesús pel desert durant 40 dies (40 dies són també els de la preparació per la Pasqua) i les temptacions de què és víctima Jesús. El temptador incita a Jesús tres vegades.

En la primera temptació, Jesús renuncia a utilitzar a Déu per convertir les pedres en pa, té gana, però no cedeix, no abusa del seu poder per obtenir avantatges materials, Jesús respon: “Diu l’Escriptura que l’home no viu només de pa”.

En la segona temptació, el temptador mostra a Jesús tots els reialmes de la terra i li proposa dominar el món si es sotmet a ell i Jesús tampoc no cedeix, sinó que respon:”L’Escriptura diu: adora el Senyor, el teu Déu, dóna culte a ell tot sol”.

En la tercera temptació, Jesús no vol tirar-se daltabaix del temple, no es deixa enganyar per molt que el temptador li digui que els àngels el guardaran i el duran a les palmes de les mans, i respon: “Diu l’Escriptura: No temptis el Senyor, el teu Déu”. El temptador s’allunyà de Jesús, esperant que arribés l’oportunitat.

Veiem, doncs, com Jesús no es deixa seduir ni pel plaer, ni per l’èxit, ni pel poder. Certament que l’oportunitat li arribà al temptador i no l’ha deixat encara, és ben present avui aquí entre tots nosaltres, en el que impera en la societat, el que es porta, el que està de moda.

En la nostra vida quotidiana, el nostre dia a dia, constantment som temptats com ho fou Jesús. Fàcilment ens deixem seduir pel nostre benestar, cerquem amb afany cobrir totes les nostres necessitats materials i el nostre plaer, oblidant als qui els manca tot. Ens deixem seduir, també, pel poder, l’èxit i el prestigi personal. I, fins i tot, tendim a justificar-nos en nom de Déu, tot pregant i demanant-li que ens ajudi i ens salvi, en definitiva, que els àngels ens duguin “a les palmes de les mans”.

Amb les seves respostes al temptador, Jesús ens ensenya que estem molt equivocats, que si volem seguir-lo, hem d’anar a contracorrent, si cal, però no ens hem de deixar temptar, que ni les necessitats materials, ni el poder, ni el prestigi no ens faran feliços i que no si val emparar-se en la pregària a Déu per quedar-nos tranquils, desprès de caure en la temptació.

La felicitat l’obtindrem seguint-lo a Ell i els seus ensenyaments, amb convenciment, amb amor als altres, compartint, donant, creant vida sense explotar els altres, servint-los i pregant, sí, però no pensant que Déu ho arreglarà tot. No, som nosaltres els que hem de treballar.

Déu, amb la pregària, ens ajudarà a obtenir la força necessària per implicar-nos en la construcció d’un món més just, on tots els humans puguin viure en pau i llibertat, que és el que ens va ensenyar Jesús.

Maite Cura