04 de setembre 2018

Primer diumenge de setembre

Per a molts han acabat les vacances, per a d’altres tot just comencen, i altres, que molt probablement tenim ben a prop, no poden fer-ne ni tan sols gaudir d’uns dies d’esbarjo; raons? moltes, totes les que vulgueu, però per sobre de tot la pobresa i la malaltia. Fins i tot alguns dels qui sí que hem fet vacances ens hem vist atrapats per episodis feridors que no respecten el calendari per fer el seu debut en el moment menys pensat. Hem suportat una onada de calor intensa com mai que en gran part ha estat responsable de moltes indisposicions i de 23 morts comptabilitzats a Catalunya per l’anomenat “cop de calor”; i encara hi ha qui dubte del canvi climàtic. La Comunitat no ha generat notícies rellevants. Aviat n’hi haurà.

Continuem tenint els nostres polítics empresonats per delictes que no han comés i exiliats per la mateixa raó, amb la proximitat d’un judici aquesta tardor del que encara avui es desconeix de què seran acusats i amb quines garanties.

El gran problema de les migracions per les causes que tots coneixem continua causant centenars de morts al mar, a més de les pasteres que queden a la deriva atapeïdes de gent, amb dones embarassades i nens petits, rescatades per vaixells d’ONG’s que topen amb grans impediments per ser acollits en algun port europeu.

Els accidents de trànsit a les nostres carreteres han augmentat un 36% respecte l’any passat; causes? els informes oficials diuen que l’excés de velocitat i conduir sota l’efecte de l’alcohol i les drogues són les més freqüents, però també la distracció al volant per atendre els missatges del telèfon mòbil, o fins i tot escriure’n mentre es condueix! Quina barbaritat! Qui ho fa no solament posa en risc la seva vida sinó la de tots els que circulem amb prudència desplaçant-nos per treballar o simplement cercant el lleure. Ja teníem assumit que no es poden fer ni atendre trucades al mòbil -per això hi ha els aparells anomenats “mans lliures”- però joguinejar amb els missatges durant la conducció és un despropòsit monumental.

L’esfondrament del pont de l’autopista de Gènova amb 41 morts comptabilitzats fins ara, molts ferits i cinc desapareguts posa de relleu com és de fràgil la seguretat viària quan el manteniment d’aquestes estructures no es fa correctament.

La violència de gènere no ha fet vacances; quatre nous casos de dones assassinades a Catalunya a mans d’uns indesitjables que es creuen amos de les seves vides amb dret a menystenir-les i maltractar-les de forma denigrant.

El terrorisme també ha fet acte de presència a Londres si bé sense conseqüències greus però suficient per recordar-nos que no podem baixar la guàrdia, i que les forces de seguretat han de mantenir un nivell molt alt d’eficàcia per mantenir-la.

Una notícia molt positiva: el Papa Francesc ha tret definitivament del Catecisme de l’Església Catòlica la justificació de la pena de mort que encara contemplava, només per a casos excepcionals, l’última edició de 1992. A poc a poc anem avançant.

Ara és moment de reflexionar sobre aquests esdeveniments i d’altres no menys importants que no caben no aquest espai.

Josep Maria Lari