04 d’agost 2018

Reflexions a la Paraula de Déu


Evangeli del pa de vida

A la Missa d’avui escoltarem l’anomenat Evangeli del pa de vida (Jn. 6, 24-35). Ens el relata Joan, el deixeble predilecte de Jesús. L’hem vist, als Evangelis, acompanyant-lo, en moltes i diferents circumstàncies, com per exemple a l’Evangeli que llegirem demà, el de la Transfiguració, on ell pot veure la grandesa de Jesús, i tastar un bocinet de la glòria del cel. El missatge que  ens tramet l’Evangeli d’avui és el gran misteri de l’Eucaristia; que en paraules de l’Abat de Poblet Octavi Vilà en la seva Homilia del dia 29 de maig de 2016 ens diu:

 «Entrem en el misteri de l’amor de Déu, del seu immens amor, de la seva bondat infinita, la saviesa absoluta, la seva bellesa»
També parla de com al poble d’Israel, Déu  «els donà el pa del cel per aliment».
Els homes del temps de Jesús i tots els homes que han existit estem plens de necessitats físiques i espirituals i Jesús ens diu «Jo sóc el pa de vida: qui ve a mi no passarà mai fam i qui creu en mi no tindrà mai set». Jesús sabia que al llarg de tota l’existència patiríem malalties, exilis, èxodes, injustícies...

I amb la institució de l’Eucaristia ens deixa la seva companyia i la seva força que ens acompanyaran tota la vida. Des de la primera comunió, les Eucaristies de la Missa, fins al Viàtic com aliment per al darrer viatge.

També ens ensenyà a resar el Parenostre on demanem el pa de cada dia, i a les Benaurances ens diu «Feliços els qui tenen fam i set de justícia, perquè seran saciats».

Des de Moisès al Sinaí sempre trobem el mateix missatge: creure i estimar. I malgrat els anys passats seguim sense escoltar-lo i oblidant que aquest és el fonament de l’alegria de la nostra fe. I el món continua igual d’inhòspit per a la immensa majoria de la humanitat: que diferent seria el món si tots ho practiquéssim.

En la reciprocitat solidària, en el compromís envers els altres s’expressa la vivència de la presència vital de Jesucrist entre nosaltres»
Eucaristía
Llamados por la luz de Tu memoria, marchamos hacia el Reino haciendo Historia, fraterna y subversiva Eucaristía.
 Pere Casaldàliga

*Ricart, Ignasi, claretià. Vida Diocesana, Bisbat de Tortosa, 2015, núm. 32

Rosa Maria Olivella