06 de maig 2018

Reflexions a la Paraula de Déu

L'evangelista Sant Joan ens ha transmès les paraules que el Senyor pronuncià en el Darrer Sopar. Per copsar tot el seu significat cal submergir-se en l'ambient que foren pronunciades. Jesús sap que ha arribat la seva hora. Poques hores després començarà la seva Passió. Compartint la taula amb el seus deixebles, els obre el seu cor. Desitja que els seus amics no les oblidin. Són el seu testament.

En el fragment d'aquest diumenge hi ha un verb que surt repetides vegades: estimar. És curiós, en l'Evangeli de sant Joan la paraula amor, el verb estimar no surt mai en la seva primera part, en canvi a mesura que s'acosta la Passió, mort i resurrecció és omnipresent. L'explicació que jo hi trobo (si no és així, que em perdonin els exegetes) és que durant la seva vida pública, el Senyor no teoritza sobre l'amor sinó que el porta a terme. Tota la vida de Jesús està regida per l'amor. No cal dir-ho, el que cal és adonar-se que tot ho fa per estimació. Ara, al final, per si hi havia cap dubte, explicita de forma sublim el que ha estat la motivació més profunda del seu fer. Quan Ell ens diu que ens estima, sabem que és cert, l'avalen les seves obres.

La paraula amor és una paraula que moltes vegades la utilitzem molt a la lleugera, la banalitzem, la diem de pressa, sense adonar-nos de tot el que significa. Estimar, és donació, compromís, sortir d'un mateix, comunió. Jesús en la seva vida, mort i resurrecció ens explicita l'autèntic sentit d'aquest mot.

Ell ens estima, com el Pare l'estima. Amor complert, únic. Recordeu que és plena la comunió del Pare amb Jesús. El Senyor ens diu, el Pare i Jo som ú . Ens estima fins a donar la vida: Ningú no té un amor més gran que el qui dóna la vida pels seus amics. Donant la vida es dóna totalment. La vida és allò més preuat que posseïm. El Senyor ens diu ben clar que no es pot confondre aquest amor amb la generositat del superior envers l'inferior. És un amor que fa que siguem "els seus amics" (per cert, desprès de la Resurrecció ja no ens dirà amics, sinó que fa un pas més, ens anomena "germans").

Hi ha una dita castellana que diu "amor con amor se paga". Jesús ens convida que l'estimem com Ell ens estima, i encara diu molt més. Ell que és el primer a estimar ens dóna el manament d'estimar-nos els uns als altres. Gratis hem rebut l'amor, aquest amor s'ha de visualitzar en les nostres relacions i accions. Un amor així és font d'alegria. Un amor així, no és estèril, dóna molt de fruit.

Josep m Jubany