14 de maig 2018

Fake news en la Jornada Mundial de la Comunicació Social

Diumenge 13 de maig coincidint amb la solemnitat de l’Ascensió del Senyor es celebrà la Jornada Mundial de la Comunicació Social.

El missatge del papa Francesc emès per a l’ocasió ens demana construir un periodisme de pau per desemmascarar les Fake News, és a dir, aquelles notícies falses, de naturalesa mimètica amb l’habilitat per capturar l’atenció dels seus destinataris i amb una ràpida difusió a través de les xarxes socials. D’aquesta manera es podrà redescobrir el valor de la professió periodística per tal d’establir una comunicació honesta des de la veritat.

Per poder reconèixer i prevenir aquestes falses notícies es necessita un discerniment atent i profund. La capacitat de discernir és un dels cinc eixos del nou Pla pastoral diocesà presentat recentment pel Cardenal Joan Josep Omella. “El canvi d’època que estem vivint i la creixent complexitat de la nostra societat ens demanen un esforç creatiu i una actitud humil d’escoltar i de servir”. Ens diu l’arquebisbe de Barcelona en el pòrtic de les Orientacions i propostes per a una conversió pastoral a l’arxidiòcesi de Barcelona.

Com ens diu l’actual successor de Pere, la millor manera de prevenir les falsedats són les persones que, lliures de cobdícia, estan disposades a escoltar i permeten que la veritat emergeixi a través d’un diàleg sincer. Per tant, es necessita un periodisme fet per persones per a persones, comprès com un servei a tots, especialment a aquells que no tenen veu.

Aquest és el repte que seguirem afrontant amb el suport de totes les persones que integren la nostra arxidiòcesi. Escoltant i acollint, seguirem al servei de tots els diocesans amb l’ajut del Senyor.

Cordialment en Crist,

Ramon Ollé, D.P.
Delegat diocesà de Mitjans de Comunicació Social